• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

בחירה חופשית מול מזלו של האדם

הרב יעקב כהן

כ"ה ניסן תשפ"א
שאלה
כבוד הרב שלום רב. אמר משה רבנו בשם הקב"ה ראה נתתי לפניך היום, את-החיים ואת-הטוב, ואת-המוות, ואת-הרע. אשר אנוכי מצווך, היום, לאהבה את-יהוה אלוהיך ללכת בדרכיו, ולשמור מצוותיו וחוקותיו ומשפטיו; וחיית ורבית--ובירכך יהוה אלוהיך, בארץ אשר-אתה בא-שמה לרשתה. ואם-יפנה לבבך, ולא תשמע; ונידחת, והשתחווית לאלוהים אחרים--ועבדתם. הגדתי לכם היום, כי אבוד תאבדון: לא-תאריכון ימים, על-האדמה, אשר אתה עובר את-הירדן, לבוא שמה לרשתה. העידותי בכם היום, את-השמיים ואת-הארץ--החיים והמוות נתתי לפניך, הברכה והקללה; ובחרת, בחיים--למען תחיה, אתה וזרעך. הקב"ה נותן לנו את אפשרות הבחירה האישית עם הסבר לגבי ההשלכות לגבי כל בחירה. המהרל מלמדנו בספרו בדרך חיים שלאדם נתנה בחירה חופשית והוא דומה לקב"ה בכך שהוא עושה מה שירצה כמובן עם סייגים שהאדם אינו כל יכול והוא מוגבל לתפקיד ויעוד שהוא בא למלא בעולם ומשם נגזרות תכונותיו מאפיניו וחסרונותיו. על פי עובדי האלילים אל אחד יכול לגזור מראש באופן מוחלט את גורלו של אדם מבלי יכולתו לשנותו גם אם יקדיש את כל מרצו וחייו. עובדי העבודה הזרה אסטרולוגים מאמינים שגורל אדם לא יכול להשתנות כמו מבנה הכוכבים ואותו מבנה בזמן לידה קובע את הגורל. מסופר במסכת סוכה רבי יוחנן אמר: רגלי האדם ערבות לכך שהן ייקחו אותו לאותו המקום שהוא אמור ללכת אליו. ומסופר אודות שני כושים ששמם היה אֱלִיחֹרֶף וַאֲחִיָּה בְּנֵי שִׁישָׁא שהיו הסופרים של המלך שלמה. יום אחד ראה שלמה את מלאך המוות שהיה מאוד עצוב, ושאל אותו: מדוע הנך עצוב? מלאך המוות ענה: כי אני דורש את שני הכושים הללו. כתוצאה מכך נתן שלמה את הכושים שלו לשעירים (שעירים הם אותם דמונים שלראיה האימגינטיבית נראים כמו תיישים והם עפים באוויר) ושלח אותם לתוך העיר לוז (בית אל ). כאשר שני הכושים הגיעו לשם, הם מתו. מספר ימים לאחר מכן, ראה שלמה שוב את מלאך המוות והפעם המלאך צחק. אמר שלמה למלאך: מדוע אתה צוחק? מלאך המוות ענה: שלחת אותם בדיוק למקום אשר אליו רציתי שהם ילכו. כך, באותו זמן, שלמה אמר את הדברים הבאים: הרגליים של בני האדם הן הערובה לגביו שהן יביאו אותו למקום שבו הוא אמור להיות. בתלמוד הבבלי במסכת שבת דף קנו מדבר רבי חנינא על המזלות כיצד הם קובעים לאדם את גורלו ורבה בר נחמני עונה לו אני נולדתי במזל מאדים ואני שום דבר מהדברים האלה הנה אדם יכול לעסוק בקדושה כמו ברית מילה,שחיטה,רפואה ואפילו כמו דברי אביי נחמני יכול אותו אדם להיות שופט. הרמב"ם במשנה תורה הלכות עבודת כוכבים פרק יא יוצא כנגד האסטרולוגיה ומי שהולך אליהם. אז נוצרת סתירה מצד אחד דברי משה רבנו על הבחירה החופשית והמהרל והרמבם ומצד אחר שלמה המלך על גזירה מוקדמת ורבי חנינא בכלל שהכל לפי המזלות באיזה יום נולדת אז איפה אצלם הבחירה החופשית אם כן?
תשובה
שלום וברכה, לכל דבר יש גבול, וגם לבחירה החופשית. יש לאדם בחירה חופשית, אלא אם כן נגזר עליו דבר מסוים ובו אין לו בחירה חופשית. לגבי המזלות - בגמרא שם דווקא מבואר שיש לאדם בחירה חופשית ביחס לשאלה להיכן לנווט את התכונה שלו. גם אם יש לאדם נטייה שקשורה לשפיכות דמים, הוא יכול לנווט את הנטייה הזו למקום חיובי כמו להיות מוהל. כיון שהזכרת את שלמה המלך, אני ממליץ לקרוא את מאמרו של הרב נחום רבינוביץ' זצ"ל על שלמה המלך. איני זוכר את שמו, אך ניתן למצוא אותו באוצר החוכמ - מאמר זה מדגים כיצד בדברי חז"ל מקופל עומק גדול. אם לא תמצא תוכל לשלוח לי מייל ואשתדל בע"ה למצוא ולשלוח - הכתובת שלי היא yaakov36@gmail.com בהצלחה.