• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

מדוע החיוב לעמוד בצפירה נלמד מכבוד אב ואם?

הרב ש. יוסף וייצן

ט"ז אייר תשפ"א
שאלה
כבודו כתב כי לעמוד בצפירה זו מצווה וכי היא נלמדת מכיבוד אב ואם וכבוד רבו. וכאן הבן שואל, מה הקשר בין עמידה לצורך הבעת כבוד לבין זה, וככלל מה מחייב אותי שחוק המדינה קובע דקה זו לעמוד? ומדוע בכח החוק להגדיר זאת כמצווה? וביותר למה אין בזה משום חוקות הגוים אם בסופו של יום לגבי זכרון מתים כך הוא דרכם של הגוים? ומשום האמור נראה שלא כדברי כת"ר ואין להניח חיי עולם מפני מה שלא הגיע אפילו למדרגת חיי שעה.
תשובה
שלום רב כבר כתב הרמ' שיש מצווה להצטער בצערם של ישראל להיות שותף עימם בשמחתם . כך כתב הרמ' בהל' תשובה. רמב"ם יד החזקה הלכות תשובה פרק ג (יא) הפורש מדרכי צבור ואף על פי שלא עבר עבירות אלא נבדל מעדת ישראל ואינו עושה מצות בכללן ולא נכנס בצרתן ולא מתענה בתעניתן אלא הולך בדרכו כאחד מגויי הארץ וכאילו אינו מהן אין לו חלק לעולם הבא ב"ה זכינו למדינה שיש לה מוסדות והיא מארגנת ומנהיגה את האומה בנושאים רבים. לא מדובר על מצווה בעלמא אלא על שייכות וחיבור. לא מדובר על מצווה פרטית אלא היחס הכללי לאומה לא כל דבר מנוסח כסעיף בשו"ע. אני רק אמרתי שעצם העמידה אינה חוקות הגויים וניתן להצטרף לרבבות עמך בית ישראל כל טוב.