• שאלות כלליות

המשך לשאלת ’עסק פתקים לכותל לגויים’

הרב פרופ' נריה גוטל

ל ניסן תשפ"א
שאלה
שלום לרב. בהמשך לשאלה הנ"ל, רציתי לשאול הלכה למעשה ואפילו את דעתו האישית של הרב, אם נוכל להקים את העסק ולהשאיר את הפתקים שם עד לניקוי הרשויות? שאלה שנייה האם זה בסדר מבחינה מוסרית ולא יכול לגרום חס ושלום לחילול ה' (לא יודעים מי בעלי העסק )? דבר שלישי, האם אפשר להקים אתר שהוא כל כולו לגויים, אין בזה חשש משום ע"ז ?
תשובה
שלו"ר, א. ניתן לנהוג בפתקים אלה ככל פתקים אחרים, ייטמנו בכותל ויוצאו ע"י העובדים שם, לפי הסדרים הרגילים. ב. אין בעיה מוסרית, ובלבד שמוודאים שחלילה אין בפתקים ענייני עבודה זרה, ואף "אביזרייהו דעבודה זרה", וזאת ניתן לדעת אם קוראים את הפתקים לפני הטמנתם. כמובן שלכך צריכה להינתן רשות מלכתחילה, ויש להבהיר זאת. ג. עצם הקמת אתר עבור נכרים, לא אמור להיות כרוך בעבודה זרה. ולהיפך, יכול להיות שניתן למנף רעיון זה, בהבלטת עניינם של בני נח, ומחוייבותם לשמירת שבע מצוות בני נח [יש מס' ארגונים שעוסקים בכך - ניתן לחבור אליהם, בהקשר זה], ואז המיזם עשוי דווקא להביא לקידוש השם.