• תפילת נשים

דיני תפילה לנשים

הרב ש. יוסף וייצן

י"ג סיון תשס"ה
שאלה
ברצוני לשאול את כבוד הרב מס’ שאלות בנושא התפילה(אני משתדלת ללכת לפי פסקי הרב מרדכי אליהו שליט"א): 1.אני משתדלת להתפלל 2 תפילות ביום, שחרית ומנחה. בבוקר לעיתים אני נורא ממהרת וגם חשה שלא בטוב ולכן גם התפלה שלי נעשת לא בכוונה, רציתי לשאול את כבוד הרב, אילו חלקים שבתפילה הן חובה ואומר אותם לפני שאוכל לעבוד או לאכול ואילו הם החלקים שאוכל לומר אותם במשך היום ללא הגבלה של זמן. 2. בימי שישי לפעמים אני לא מספיקה להתפלל תפילת מנחה. האם אוכל להשלים אותה ע"י אמירת תפילת ערבית של שבת פעמים?
תשובה
1. שלום וברכה. סיכום דיני תפילה לנשים בקיצור: כשהאישה מחליטה להתפלל שחרית מנחה וכד' בהלכות מסוימות היא חייבת להתפלל כמו שתיקנו זאת לגברים. עדיף לבחור זמן שהאישה נמצאת בישוב הדעת. ולכן אישה הממהרת בבוקר תתפלל אחצ"ה בנחת. בכל מקרה אישה תקפיד להכריז לפני שהיא מתחילה להוסיף בתפילתה שהיא עושה זאת בלי נדר. אישה שאין לה זמן סדר העדיפיות הוא כדלהלן: [בכל חלק הוזכר עד מתי ניתן לאומרו] תפילת שמנה עשרה – עד סוף שליש היום. ברכת אמת ויציב בסמוך לתפילת שמנה עשרה – עד שליש היום ברכות השחר – כל היום ברכות התורה – כל היום פסוק ראשון של קריאת שמע עם בשכמל"ו – עד רבע היום מוסף – כל היום פרשה ראשונה של שמע – רבע היום פסוקי דזמרא – ברוך שאמר אשרי וישתבח –שליש היום פסוקי דזמרא במילואם –שליש היום הלל –כל היום שלוש פרשיות של שמע עם ברכות לפניה –רבע היום [אין חשיבות לסדר האמירה חוץ מלגבי פסוקי דזמרא שיש לאומרה לפני שמנה עשרה ולגבי ברכת גאל ישראל שלכתחילה יש לאומרה לפני תפילת שמנה עשרה] 2. אי אפשר מראש לדלג על תפילה אפילו אם ברצונך להתפלל ערבית פעמיים. המלצתי שתעשי התרת נדרים ותקבלי על עצמך שתי תפילות שמנה עשרה בכל יום. במשך השבוע תתפללי שחרית ומנחה. וביום שישי תתפללי שחרית וערבית. כל טוב ובשורות טובות.