• תורה, מחשבה ומוסר
  • מידות ותיקונן

רגשות לא בריאים על מישהי באולפנה

הרב חיים שרייבר

י"ד אייר תשפ"א
שאלה
שלום אני בת 18 ולומדת בפנימייה.. יש לי קושי קטן שהייתי רוצה עזרה בו יש לי רגשות לא כל כך בריאים לילדה מהפנימייה שלי שהיא קטנה ממני בשנה. דיברתי עם פסיכולוגים עוסיות רבנים וכו.. (לא לגבי המקרה הזה ספציפית, אלא על מקרים דומים שקרו לי) הם אמרו שזה מאוד לגיטימי נערה בפנימייה.. ושזה קורה להמון. עכשיו אני יודעת שהמקרה בה רק מתחיל. הוא רק מתפתח הרגש הזה. הוא היה פעם, ואז ירד מאוד ועכשיו הוא קצת חזר. מה אני עושה? חוץ מלהתייעץ עם אנשי מקצוע שמבינים כי את זה אני עושה.. וגם להתפלל? אני מתפללת. יש משפטים שאני יכולה להגיד שמסוגלים לגרום לי לא להרגיש את אותם הרגשות אליה יותר?
תשובה
שלום הרצון שלך לצאת מהקושי הקטן שאת נמצאת בו הוא כבר הניצוץ הראשון של האור שיגיע בהמשך. האור של ההתגברות של ההתמדה של הקדושה. כפי שציינת את נמצאת כבר בהתייעצות עם הגורמים המתאימים והנכונים וזהו שלב משמעותי וחשוב לקראת חיים בריאים מלאי שמחה והרגשות נכונות ומתוקנות כלפי הסובבים אותך. לפי בקשתך, אני מציע לך תרגיל אותו תעשי לבד או ביחד עם חברה / חברות טובות. חשבי על המקרה שלך ונסחי מכתב בו את מבקשת מחברה טובה / עו"ס / יועצת / מדריכה / רבנית וכדו' הדרכה כיצד לפעול בענין. כמובן שני את הפרטים שלא יזהו אותך ואת הקשורים למקרה שלך, לדוגמא: במקום לכתוב על מקרה באולפנא כתבי על מקרה בסניף וכדו'. כעת כתבי מכתב לאותה נערה / בחורה בו את מייעצת לה כיצד עליה לפועל כדי לצאת מהמשבר והקושי בו היא נמצאת, כיצד עליה להתמודד ומה עליה לעשות. השתמשי בין היתר בחלק מהמשפטים הבאים (מתוך הספר אשיב במצולות של הרב יהושע שפירא): • אני לא מעריכה את עצמי על פי הנפילות / ההתמודדויות שלי, אלא על פי מי שאני לפניהן ואחריהן. • אני מאמינה בטוב של ה' ובטוב שבי ומאמינה שאצליח להתגבר. • גם אם לא תמיד מצליחה להתגבר בתחום הזה, זה לא אומר שאני גרועה באופן כללי. אני יכולה להיות צדיקה וטובה, רק בתחום מסוים קשה לי. • חברה טובה יכול לחזק אותי ברגעים קשים. • אני יודעת שאם אפול אל הייאוש הוא רק יגרום לי ליפול שוב ושוב. • דווקא המצב שנוצר פותח לי פתח להתקרב דרכו לקב"ה. • כשאני מתפללת אני מרגישה שאני לא לבד. • אני צריכה מראש לדאוג לכך שלא אהיה בסביבה שעלולה לגרום לי להיכנס להתמודדות. • אני מאמינה ביכולתי להתמודד. • אני מזכירה לעצמי שוב ושוב את שאיפותיי הגדולות לחיים של קדושה וטהרה וכך אני מתמודדת. לאחר שכתב מכתב תשובה אחד לחברה שמתמודדת, הראי כעת את המכתב לחברה טובה כפי שציינתי למעלה, ובקשי ממנה לתת לך פידבק על המכתב מה כדאי לשנות מה כדאי להוסיף וכדו' (את לא חייבת להסכים עם כל שינוי, ניתן לשוחח ולדון בענין עם החברה) לאחר מכן כתבי מכתב "טוב יותר" והראי לחברה אחרת או לאותה חברה וכך תשדרגי את התשובה שאת נותנת לעצמך ואת הכוחות שאת מקבלת מעצמך. בהצלחה רבה!