• מעשר כספים - למי?

שימוש במעשר כספים למימון מפגש משפחתי

הרב יהודה אודסר

כ"ג אייר תשפ"א
שאלה
שלום לכבוד הרב בעלי ואני מעונינים לקיים מפגש משפחתי בשבת בצימר בצפון עם ילדינו ונכדינו, רציתי לשאול אם זה בסדר להשתמש בכספי המעשרות לצורך כך, מאחר ומדובר במשפחות מרובות ילדים שיקשה עליהם להשתתף במימון, מודה מראש,
תשובה
אכן שאלה בעלת משקל במיוחד לאחר השנה המתאגרת שעברה עלינו מצד אחד כתוב בשולחן ערוך שנתינת מעות ללמוד תורה ולחינוך הילדים נחשבים חלק ממצוות הצדקה: "הנותן לבניו ובנותיו הגדולים, שאינו חייב במזונותיהם, כדי ללמד את הבנים תורה ולהנהיג הבנות בדרך ישרה, וכן הנותן מתנות לאביו והם צריכים להם, הרי זה בכלל צדקה" ( יורה דעה רנא סעיף ג) ובש"ך כתב שם שזה דווקא כשאין לו מעות אחרות פנויות אז יכול להשתמש בזה מכספי צדקה. מצד שני יש לדון האם נופש משפחתי נחשב חלק מלימוד תורה וחינוך הילדים שמא יש דרכים אחרות או לא (ובאמת לענ"ד יש כאן מקום לדון והדבר תלוי במצב המשפחה והילדים/הנוער - רק אתם יכולים לדעת) מעבר לכך צריך לדעת שמעשר כספים הינה מידה בצדקה. יש אומרים מדרבנן ויש אומרים ממידת חסידות ופסק הגאון ר' משה פיינשטיין שמי שאין לו מספיק בשבילך קיום צרכיו בוודאי שלא ידחוק עצמו ומשפחתו להפרשת מעשרות (אגרות משה יורה דעה ב קיג) כמו כן ישנם פוסקים הסוברים שחישוב מעשרות הוא רק בכסף הנותר מעבר להוצאות חיים בסיסיות. וממילא זה מקטין מאוד את חשבון ה"מעשר" (שו"ת ציץ אליעזר חלק י סימן ו יחווה דעת חלק ג' סימן עו) לאור הנ"ל. אם חשוב לכם הנופש הזה ויש בו לדעתכם חשיבות לחינוך הילדים/נכדים והדור הבא אני הייתי סומך על השיטות המקלות בחשבון המעשרות ומוציא בשנה הזאת הוצאות גדולות יותר לטובת הנופש המשפחתי. כמו כן דואג להכניס בו אלמנט חינוכי. חנוך לנער על פי דרכו..