• המקדש והקרבנות

מדוע לא עשו מעקה בבית המקדש?

הרב חיים שרייבר

כ"ב אייר תשפ"א
שאלה
כבוד הרב, מדוע לא עשו במקדש מעקה? הלא גם הוא נקרא בית (בית השם). הכוונה למעקה בכבש (מה גם שנשבר למישהו היד שם) או בגגות. תודה רבה
תשובה
שלום נחלקו הפוסקים אם צריך לבנות מעקה לכבש או מדרגות שגבוהים עשרה טפחים (80 ס”מ) מהקרקע. יש אומרים שאדם נזהר כשהוא הולך על כבש או במדרגות, ולכן כמו שלא עשו מעקה לכבש שעלו בו למזבח, כך אין צריך לבנות מעקה לכבש או מדרגות (הגה”מ הל’ רוצח יא, ב, עפ”י הספרי, ורי”ו). ויש אומרים שהכבש שעלו בו למזבח היה רחב, אבל בכבש רגיל וכן במדרגות, אם הם גבוהים מהקרקע עשרה טפחים, צריך לבנות להם מעקה (שד”ח, ח”א טו, כג). וכדי לצאת מספק סכנה יש לבנות מעקה בלא ברכה. (פניני הלכה - ליקוטים חלק ב', פרק ט' אות ו'). יום טוב