• שאלות כלליות

מתי אפשר לקבל תענית דיבור?

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ד אייר תשפ"א
שאלה
שלום שמי איתי אני רוצה לקבל על עצמי תענית דיבור ושכתי לקבל על עצמי במנחה וגם בערבית וכבר מאוחר בלילה האם אני יכול לקבל על עצמי לעשות תענית דיבור או אכילה למחרת?
תשובה
שלום וברכה לשואל היקר. א. אתה יכול לעשות תענית דיבור מחר (יש גם סדר תענית דיבור שייסד רבי יצחק אלפייה זצ"ל מופיע בתהילים בהוצאת ישיבת כסא רחמים), ואין חיוב לקבל תענית דיבור ביום שלפני התענית. ב. ביחס לצום, צריך לדעת שכל תענית שלא קיבלו אותה מבעוד יום אינה תענית (מלבד מקרים מסויימים כגון תעניות ציבור וכדומה). ג. יש לציין שתענית שעות (כגון עד חצות) אינה מחייבת קבלה מראש, ומבואר בירושלמי (הובא באגרת התשובה לבעל התניא) שתענית שעות של יום אחד מתחברת עם יום אחר, לתענית שלימה. לא התייחסתי בתשובה זו לעצם עשיית תעניות בימנו. ברכה והצלחה בכל מעשה ידיך,