• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

האם הבחירה החופשית שקולה?

הרב אוריאל טויטו

ח סיון תשפ"א
שאלה
האדם דמצב דואליות בין טוב ורע. והמטרה היא לבחור את הטוב. הוא מוצא את עצמו מול רצונו החופשי בעמדת בחירה. עמדת הבחירה פירושה כי תהיה אפשרות לעשות טוב מאשר לעשות רע. עם זאת, לעתים קרובות אנו חשים כי יצר הרע חזק יותר. איפה הבחירה? זה לא שקול!
תשובה
שלום לך, אתה צודק, הבחירה לא תמיד שקולה, אבל תמיד אפשרית. ברוב הפעמים קל לבחור בטוב, ולהתגבר על הקושי. אבל לפעמים האתגר קשה יותר, וצריך להשקיע מאמצים גדולים יותר כדי לנצח ולבחור בטוב. אבל עצם העובדה שהבחירה דורשת יותר מאמצים, לא אומרת שאין בחירה. להפך, אם האדם עומד בניסיון קשה, וכדי לבחור בטוב הוא צריך להשקיע יותר מאמצים, סימן שיש לו את היכולת להתגבר. עם זאת צריך להבין ש'קשה' ו'קל' הם מושגים יחסיים, ומה שקשה מאוד לאדם במצב מסויים יכול להפוך לקל במצב אחר. לדוגמה: החברה שבה בוחר האדם לחיות משפיעה על הבחירה שלו. אם הוא בחר לחיות בחברה שהשפעתה טובה, אז גם בחירות יקשות, יהפכו להיות קלות. ולהפך ח"ו. כך שהאדם עצמו גורם לבחירות שלו להיות קשות או קלות, לפי בחירתו המוקדמת, כיצד לחיות, באיזה חברה להיות קשור, כמה תורה ללמוד ועוד. כך שבסופו של דבר, הרבה פעמים האדם עצמו אחראי לכך שקשה לו לבחור בטוב, וזה עצמו הניסיון שלו. בברכה אוריאל