• כיבוד הורים וקיום מצוות

עלייה להר הבית וכיבוד הורים

הרב עזריה אריאל

כ"א סיון תשפ"א
שאלה
שלום הרב. אני מאוד רוצה לעלות להר הבית (אני בן 14), אבל אבא שלי מביע את התנגדותו לעניין בגלל הרבה סיבות. (בעיקר כי טוען שאין מקור הלכתי) האם אני יכול לעלות להר משום מצוות כיבוש הארץ, או שלא משום כיבוד הורים? אם אני לא יכול משום כיבוד הורים, איך אוכל לנסות לשכנע אותו?
תשובה
לשואל, שלום וברכה! 1. כידוע לך נושא העלייה להר הבית שנוי במחלוקת. באופן כללי, נער בן 14, שטרם בירר לעצמו את הסוגיה לעומקה מיסודותיה ולא הגיע לכלל תלמיד חכם היכול להכריע במחלוקת, צריך לנהוג לפי הדעה המקובלת יותר בין הרבנים, פרט למקרה שהוא רואה את עצמו כתלמידו של אחד הרבנים המתירים את העלייה (תלמידו - לא רק בנושא זה אלא בכלל, בענייני השקפה והלכות ציבור וכדומה). לכן, אם אביך הוא תלמיד חכם ואתה נוהג בדרך כלל לפי פסקיו, או שיש למשפחה שלכם רב קבוע אחר שאתה בדרך כלל הולך על פיו, עליך לנהוג על פי הוראתו, בלי קשר להלכות כיבוד אב ואם. 2. מבחינת הלכות כיבוד אב ואם, מצד הדין אין חובה לשמוע בקול ההורים בדבר שאינו נוגע אליהם ישירות, ובפרט כאשר הדבר נוגע למצווה. למרות זאת, נראה לענ"ד שאם לא תצליח לשכנע את אביך, ועלייתך תגרום לו עגמת נפש, עדיף שתפעל בנושא זה בדרכים אחרות. עלייתו של כל אחד ואחד להר הבית תורמת בסך הכל לכיבושו בס"ד, אבל עיקרה של פעולת הכיבוש איננה באופן פיזי ומיידי, כחייל שעולה להר ומגרש את האויב הנמצא בו. הרי אלו שעולים להר לא דוחקים בידיהם ממש כעת את הערבים הנמצאים בו. כיבוש ההר הוא תהליך איטי, שעובר דרך שינוי דעת הקהל בישראל ובממשלת ישראל והנחלת התודעה על חשיבותו ומרכזיותו של הר הבית ובית המקדש. אכן, העלייה להר היא אחת הדרכים החשובות והמועילות ביותר לחולל את השינוי הזה, וב"ה כבר נשאה פירות חשובים (כפי שמעידים גם שרי ממשלה וקציני משטרה). ובכל זאת, אפשר לחשוב גם על דרכים נוספות, שאם תהיינה מתמידות תהיינה יעילות לא פחות. אם תלמד משניות סדר קדשים ורמב"ם הלכות בית הבחירה וכדומה, תארגן לימוד כזה בסביבתך, ותהיה שגריר לתודעת המקדש בכל מקום שאתה נמצא - תעשה בכך שירות חשוב לא פחות לטובת העניין; לא רק כפעולה רוחנית כלפי שמיא, שגם היא חשובה כמובן, אלא בפועל ממש! כל מי שמתחיל לחשוב ולדבר על הר הבית והמקדש בצורה מעשית, סולל את הדרך לכיבושו. 3. לשאלתך לבסוף, כיצד לשכנע את אביך, קשה לי לענות בטרם שמעתי אותו והבנתי מה הנקודה המרכזית שבגללה הוא שולל את העניין. תוכל להפנות אותו למאמרים שנכתבו בנושא זה (בקרוב עומד לצאת ע"י הכולל ללימוד קדשים ביישוב כרמי צור ספר מקיף על העלייה להר הבית, שמאגד בעריכה מחודשת מאמרים רבים לכאן ולכאן שהתפרסמו בביטאון 'מעלין בקודש'), ואשמח לסייע בכתב ובעל פה לפי הצורך והאפשרות. ויהי רצון שנזכה במהרה לביאת אליהו הנביא, שישיב לב אבות על בנים ולב בנים על אבותם.