• שבת ומועדים
  • ספר שמות

האם אכן מכת חושך לא פגעה ביהודים?

הרב חיים שרייבר

י"א תמוז תשפ"א
שאלה
שלום וברכה כתוב ש 4/5 של בנ׳י מתו במכת חושך .לסוף המכה ראו שחסר יהודים ואיך אפשר לאמר אחרי שהמכה לא נגע בהם ומה מצרים אמרו ? תודה על המענה
תשובה
שלום תחילה אעתיק את לשון המכילתא: "דָּבָר אַחֵר (שְׁמוֹת יג,יח): "וַחֲמֻשִׁים עָלוּ", אֶחָד מֵחֲמִשָּׁה...שֶׁמֵּתוֹ הַרְבֵּה מִיִּשְׂרָאֵל בְּמִצְרַיִם. אֵימָתַי מֵתוּ? בִּשְׁלֹשֶׁת יְמֵי אֲפֵלָה, שֶׁנֶּאֱמַר: (שְׁמוֹת י,כג) "לֹא רָאוּ אִישׁ אֶת אָחִיו", שֶׁהָיוּ קוֹבְרִים מֵתֵיהֶם, וְהוֹדוּ וְשִׁבְּחוּ לְהַקֹּדֶשׁ בָּרוּךְ הוּא, שֶׁלֹּא רָאוּ אוֹיְבֵיהֶם וְשָׂשוּ בְמַפָּלָתָם...". המדרש מציין שהסיבה שאותם אנשים מתו דוקא במכת חושך היא שלא ישמחו המצרים במפלתם של ישראל. אם המצריים היו רואים את מותם של אותם אנשים רבים היו מקניטים ולועגים על בני ישראל, כעת שהם לא ראו זאת "ניצלו" בני ישראל מאותו מעמד מבזה. כמובן שלאחר מכן התברר למצרים המצב אבל זה כבר "מאוחר מידי", ולא שייכת כעת אותה רמת בזיון וכלימה. יום טוב