• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

מה ההגדרה של "הכנה משבת לחול"?

הרב אביעד תפוחי

ו תשרי תשפ"ב
שאלה
מה ההגדרה ההלכתית של הכנה משבת לחול? {כי ראיתי שלגבי מצעים וכן שטיפת כלים יש בעיה לשטוף ולסדר, ואילו לגבי אוכל לדוג מותר לי להכניס למקרר אחרי שסיממתי לאכול אף שאני כבר לא רוצה להמשיך לאכול.}
תשובה
שלום וברכה, הכנה פירושה שאדם אומר או עושה משהו שאינו לצורך שבת אלא לצורך יום אחר. אמנם מה שמותר להכניס אוכל למקרר הוא משלושה טעמים שכל אחד מהם נכון בפני עצמו- א. לעיתים יש בכך הנאה בשבת עצמה, שכן החדר מסודר ונקי ונוח לשימושים אחרים. ב. מותר לעשות פעולה שאדם עושה כבשגרה מבלי לחשוב שעושה כן עבור יום אחר (שמירת שבת כהלכתה פרק כח, סעיף פט) ג. מותר לעשות פעולה שאם לא יעשה אותה בשבת ייגרם לו הפסד, ולעיתים אם לא יכניס את האוכל למקרר עוד בשבת הוא עלול להתקלקל (שם, סעיף צא). בהצלחה רבה.