• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

האם יש השפעה לברכות ולתפילות שלנו?

הרב חגי לרר

כ"ד מרחשון תשפ"ב
שאלה
שלום הרב, מצד אחד התורה מלמדת אותנו שיש שכר ועונש בעולם הזה סיפורי האבות מה שקרה להם לעומת מה שעשו, כל סיפורי ספר בראשית, הברכה השניה "והיה אם שמוע", נאומי משה מה יקרה אם לא נשמור את הברית, מה יקרה אם לא נשמור שמיטה, משה מצליח להסיר כליה ועונשים חמורים מעם ישראל, אחרי חטא העגל הקב"ה מבקש ממנו: "הניחה לי", משה מתפלל על אחותו, ההבטחה שאמירת 13 מידות אינה חוזרת ריקם, וכו' התורה מלמדת אותנו שלמעשינו יש השפעה על גורלנו. מצד שני, אנחנו לא יכולים להכריח את אלוקים לשנות, ואדם מקבל את מה שנגזר עליו, הרב גורן כתב מס' פעמים בספר הפילוסופיה שלו שאין השגחה פרטית לאדם הבודד אלא רק לקבוצה לציבור או לעם. האם יש השפעה לברכות שמברכים אותנו, לתפילות ? תודה רבה,
תשובה
שלום וברכה. שאלתך חשובה מאוד. כיצד אנו יכולים לשנות בברכה ובתפילה את רצון ה'. והאמת היא שאנו לא משנים את רצון ה' אלא אנו משנים אותנו. ככל שאדם עושה עוד מצווה, לומד עוד תורה ,מתפלל, מתברך מצדיק וכד' הרי הוא עולה מדרגות רוחניות. ואדם יכול להתעלות בקדושה עד אין סוף. ממילא אפשר לומר שהעונש או ההחלטה של הקב"ה על אדם מסויים היתה כאשר הוא היה במדרגה מסויימת, אך אם עלה מדרגה זה כבר לא אותו איש שהיה קודם. הוא במדרגה גבוהה יותר.ולכן כאשר הוא נמצא במציאות רוחנית גבוהה יותר אז הוא זוכה לקבל שפע רוחני גדול יותר. כמובן שהדברים עמוקים ורחבים מזה אך זהו תמצית הרעיון שממנו אפשר לראות את השינוי של התפילה והברכות. ברכה והצלחה וכל טוב.