• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד אמונה וחיזוקה

רוצה להרגיש דתי באמת

הרב אוריאל טויטו

כ"ו מרחשון תשפ"ב
שאלה
אני יודע ומכיר את ההוכחה שיש בורא לעולם- הוכחה לוגית הכרחית. יודע את ההוכחה לדת ישראל- הוכחה מעורפלת הוכחת המסורת. אבל מה שאני באמת רוצה לדעת זה איך דת ישראל היא הנכונה ברגשות בדעת וברוח שלי בבשר שלי, שהיא היחידה והמוכרחת לייחוד. במילים אחרות מה האמת משנה אם האדם לא מסוגל להכיל אותה ולהרגיש שהיא אמת, האם היא באמת אמת? ואם כן אז למה אני מרגיש אחרת?
תשובה
שלום לך, שאלתך נכונה. בנין עבודת ה' לא מתחיל מתוך ההוכחה השכלית במציאות ה' ובתורה מן השמים, למרות שפעמים יש מקום גם לאלה, ככלים העוזרים לחיזוק האמונה. אבל עיקר עבודת ה' תלויה בשאלת הקשר של האדם עם הקב"ה. מרן הרב קוק (מאמרי הראי"ה עמ' 10-11) מסביר שעיקר שאלת האמונה תלויה בהבנה שהקשר שלי עם האל תורם לי ומרומם אותי, ולא בעצם הידיעה השכלית כפי שהיא. השאלה כמה מציאות האל משפיעה על חיי, חשובה יותר משאלת קיומו של האל. ולכן עיקר עבודת האמונה אינה במציאת הוכחות למציאת האל, אלא במציאת דרכים ליצור קשר עם האל. הדרך להגיע אל האלוקים ולחוש את קרבתו עוברת דרך לימוד התורה, ובעיקר לימוד אמונה ודברי חכמים הנוגעים להבנת הקשר של האדם עם האל. ולצורך כל יש לעמוד על שלוש נקודות: אחת - הכרת האל. קשה לחוש קרבה לדמות רחוקה וערטילאית, שאנחנו לא יודעים עליה ועל מידותיה כלום. אומנם כאן יש לסייג את דברנו. האמת היא שהאדם אינו יכול להכיר את האל ולהבין מהו האל. עם זאת, האדם יכול להבין את מה שנצרך לו כדי לבנות קשר של חיים עם ריבונו של עולם. ככל שהאדם יכיר יותר את מידותיו של הקב"ה ואת דרכי התגלותו בעולם הזה, ואת התרומה הגדולה שיש בהתגלות ה' לאדם, כך תגדל תשוקתו לקשר עם ה'. השנייה - הכרת האדם. מי שלא מכיר את עצמו ואת עומק נשמתו, באמת לא מבין מדוע הוא זקוק לקשר עם האל. רק מתוך היכרות של האדם עם גודל נשמתו, הוא מבין מדוע הקשר עם ריבונו של עולם חשוב לו ותורם לו. דרך משל, מי שחושב שכל מהותו היא רק יצריו ותאוותיו, באמת לא יבין מה עניין רוחני אלוקי יכול לתרום לו. אבל מי שיודע שבעומק נשמתו מצויה התשוקה רוחניות, למוסר ולצדק ולקרבת אלוקים, לא יוכל לוותר על הדרכת התורה ועל התשוקה לאלוקים. הנקודה השלישית - היא הבנת מה ההתגלות האלוקית, קרי התורה, תורמת לעם ישראל ככלל, ולאדם באופן פרטי. מי שמבין עד כמה התורה עוזרת לישראל וכמה היא תורמת לחיי הפרט וכלל, מפתח בתוכו רצון לקשר אמיתי עם נותן התורה. זו לא דרך פשוטה, והיא דורשת מן האדם הרבה מאמצי ללמוד ולנסות להבין את מהות הקשר עם האל ועד כמה הוא טוב לאדם. אבל מי שילך בדרך הזו, יגיע לאהבת ה' מתוך תחושה של וודאות גמורה. בברכה אוריאל טויטו