• שבת ומועדים
  • ראש חודש והלוח העברי

החודש הראשון הוא ניסן או תשרי?

הרב חגי לרר

י"ד שבט תשפ"ב
שאלה
איך מסתדר הפסוק עם החודש הזה לכם ראש חודשים. ומצד שני תשרי. זה החודש הראשון?
תשובה
שלום וברכה, המשנה הראשונה במסכת ראש השנה אומרת "ארבעה ראשי שנים הם..."ישנם כמה ראשי שנים כאשר כל ראש השנה הוא 'ראש השנה' לעניין מסויים. לעניינו- בתורה חודש ניסן הוא החודש הראשון. אנו סופרים את החודשים מיציאת מצרים. אך תשרי הוא תחילת הספירה של השנים. יש נפקא מינות הלכתיות להתחלפות השנה בחודש תשרי, אך חודש ניסן משאיר לנו את הזכירה של יציאת מצרים כאשר אנו ממספרים בתורה את סדר החודשים החל מניסן-יציאת מצרים. ברכה והצלחה וכל טוב