• תפילות והוספות מיוחדות

האם תפילה בכלי נגינה ראויה?

רבנים שונים

שאלה
שלום כבוד הרב, בשנים האחרונות ישנו מנהג להתפלל עם כלי נגינה בחגים ובשמחות גם בציבור יראי ה', האם הדבר ראוי? האם יש הבדל בזה בין אשכנזים לספרדים? תודה
תשובה
שלום, אני מעתיק לך כאן את תשובתו של הרב שמואל אריאל בעניין: שלום וברכה! ראשית, בעניינים שנוגעים להנהגת הציבור, יש ללכת אחרי פסיקתו של הרב המקומי. התשובה נכתבת באופן עקרוני כפי הנראה לענ"ד, אולם בפועל פסיקתו של מרא דאתרא היא הקובעת. עניין זה של נגינה בשעת התפילה, שנוי במחלוקת: יש השוללים לגמרי נגינה בבית הכנסת; אולם מדבריהם של רבים מן הפוסקים עולה שהדבר אסור רק אם מדובר על נגינה בשבת ויום טוב, או כאשר מדובר על כלי נגינה המקביל למנהגיהם של הנוצרים והרפורמים. נראה שכאשר מדובר על נגינה בהזדמנויות מיוחדות, כמו הלל של ראש חודש וחול המועד, הרי שמצד עצם ההלכה יש לכך מקום. אולם מכיוון שהדבר תלוי בשיקול הדעת, מן הראוי לקבל הכוונה בעניין זה מזקני תלמידי החכמים, על פי התנאים בכל מקרה לגופו, וכאמור, ההכרעה בפועל נתונה בידי הרב המקומי. גם אם במקום מסויים נוהגים כך, יש להקפיד על כמה תנאים: א. שהדבר ייעשה באופן שהתפילה היא העיקר והנגינה באה לרומם אותה ולהעלות את הכוונה, ולא שהתפילה הופכת לקונצרט מוזיקלי. ב. שהמנגנים יאמרו את כל מילות התפילה, ולא יפסידו מילים מן התפילה מחמת העיסוק בנגינה. לקריאת התשובה בהרחבה ניתן ללחוץ על הקישור למטה: https://www.yeshiva.org.il/ask/101552