• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה שבכתב ושבעל פה

מהו חלק ה"סוד" שבתורה?

הרב דוד חי הכהן

י"א טבת תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב, ברצוני לדעת מה נכלל בחלק " הסוד" בתורה , הרי אני מבין שגילוי גימטריאות יפות בעלות משמעות שהיו נסתרות, אינם נחשבות כגילויים בסוד, אלא בחלק הרמז, אם כן איך ההגדרה של "סוד"? הנפקא מינה היא למשל כדי לדעת יותר להזהר כשמתעסקים בסוד, כמו שנתנו תנאים ללימוד קבלה, וכדו . עוד דוגמאות : מתוך לימוד, מבריק ללומד רעיון שנראה אמיתי ומבוסס, בהבנת הההנהגה האלוקית בנס חנוכה, זה גילוי סוד?, חשיפה של גילוי ההשגחה בשולחן ערוך כגון : מס הסימנים בנושא מסוים ממש מתאים לעומק המחשבתי של אותו נושא הלכתי..? תודה רבה
תשובה
חלק הסוד נוגע בעיקר להסברים על גילויים אלוקיים , איך הם מתגלים, באלו שמות קדושים, ואיך הם מתגלים בנשמת האדם ומקום הרמז שלהם בתורה. שאר ההסברים בתורה שהם על פי שכל אנושי, שיש בהם תוכן מוסרי או חברתי או חינוכי אין בזה חשש של תורת הסוד.