• זכויות יוצרים

שימוש בתוכנה פרוצה

רבנים שונים

שאלה
שלום הרב. ראיתי שהרב פסק, בנוגע לתוכנת "פרוייקט השו"ת" פרוצה, שאין היתר להשתמש. רציתי לשאול את הרב, על מקרה של תוכנה אחרת- לדוג- עריכת סרטונים. התוכנה שייכת לגויים, ואם לא אשתמש בתוכנה הפרוצה- לא אשתמש בתוכנה כלל, כך שהם לא מפסידים כלום מכך שאני לא קונה מהם. האם יש בעיית גזל גוי כאן? ואם כן, אבל כבר מותקנת לי התוכנה- האם זה נחשב גזל כל פעם מחדש, שאני משתמש בתוכנה בלי לקנות אותה, או שכיוון ש"חס וחלילה" כשהורדתי בהתחלה את התוכנה הפרוצה, אז עברתי על גזל, וגזל גוי- לא עוזרת השבה. אודה לפסק מהרב, בניה
תשובה
שלום וברכה, ישר כח על השאלה היפה והחשובה. לכתחילה כמובן צריך לשלם על תוכנה לבעל הזכויות שלה. בדיעבד שהתוכנה כבר נמצאת במחשב שלך. לגבי העבר, נראה שאתה לא צריך לשלם על השימוש משום שנחשב חוב והפקעת הלוואת הגוי מותרת. אולם לגבי המשך השימוש בתוכנה, למרות שיש דעות שמן הדין מותר מטעם זוטו של ים או מטעם הפקעת הלוואה וכו', לענ''ד ראוי למחוק את התוכנה או לרכוש אותה. הרבה פעמים הסתמכות על הדיעות המקילות גורמת לנו קלקול המידות וחוסר יושרה. עיין בספרי מעשה רשת והארכתי בעניין זה בעוד מקומות. יש לזכור שבמקום חשש חילול ה' שיוודע לגוי שיהודים משתמשים בתוכנה ללא תשלום אסור לכל הדעות. זכית ללמוד בישיבה, עם אחד הת''ח הרב אריאל איגרא שליט''א (רב שלומית) שהוא בקי בדיני ממונות ואב''ד משפטי חלוצה במערך בתי הדין הארצי של ''לכתחילה'', כל שאלה אתה יכול לשאול אותו. לסיום, ישר כח, המשך ללמוד תורה ולשאת ולתת באמונה, ותהא ברכת ה' עליך. הרב ניר אביב