• גזל ונזיקין

אבק גזל - שכיר חודשי

כולל דיינות בית אל

ז אדר א' תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב, אני עובד במשכורת חודשית, בעבודה מנהלתית במערכת החשבונות, יש תקופות במהלך החודש שיש עומס והמון עבודה, אבל לקראת אמצע וסוף החודש עבודה יורדת וכמעט אין מה לעשות. דיברתי על הנושא עם המעסיק שאני יכול לקבל עוד עבודה, אבל הוא מצידו רוצה לתת לי לאט לאט, מה גם שיכולתי לבצע עבודה של עובד אחר תחת אותה משרה, אבל הם מצד ההנהלה העדיפו לחלק את העבודה על שני עובדים ככה שלשנינו יש פחות עבודה. אני מוצא את עצמי עם הרבה זמן פנוי במהלך ימי עבודה, מנסה למצוא מה לעשות לטובת העסק ולא מוצא, אלא אם כן אקח עבודה מעובדים אחרים אבל זה לא שייך כל כך. אז אני מוצא את עצמי קורא מאמרים לומד תורה וכו, אבל עם הרגשה לא נעימה וחושש שאולי יש במה שאני עושה גזל. אשמח לקבל את דעת הרב.
תשובה
שלום וברכה שכיר צריך ליזהר מאד לעבוד בכל שעות עבודתו ולא לבזבז זמן שהרי אם לא כך הוא גוזל את בעל הבית, אולם פשוט שבדבר שבעל הבית לא מקפיד עליו אין חשש גזל, מדבריך נראה שהמעסיק לא מקפיד על הדבר שהרי הוא מודע לכך שיש לך זמן פנוי ולא מוסיף לך עבודה, בכל זאת כדאי שתברר איתו שוב את העניין ואם אכן כך הדבר ואין למעסיק בעיה שתלמד וכדומה בזמנך הפנוי אין כאן חשש. מקורות: כתב הרמב"ם שכירות (יג,ז): "כדרך שמוזהר בעה"ב שלא יגזול שכר עני ולא יעכבנו כך העני מוזהר שלא יגזול מלאכת בעה"ב ויבטל מעט בכאן ומעט בכאן ומוציא כל היום במרמה אלא חייב לדקדק על עצמו בזמן שהרי הקפידו על ברכה רביעית של ברכת המזון שלא יברך אותה, וכן חייב לעבוד בכל כחו שהרי יעקב הצדיק אמר כי בכל כחי עבדתי את אביכן, לפיכך נטל שכר זאת אף בעולם הזה שנאמר: ויפרץ האיש מאד מאד". וכן פסק השו"ע. וכן מצינו לחז"ל שנזהרו מאד בביטול מלאכת בעל הבית עיין בתענית כג. שחכמים שאלו בשלומו של אבא חלקיה ולא החזיר להם שלום כיון שהיה עוסק במלאכת בעל הבית. בברכה, הרב אבירן חנופה