• איך ומה להחליט?

האם לבטל שידוך בגלל תכונה לא טובה של הבחור?

הרב יצחק גרינבלט

י"ג אדר א' תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב , אני בעלת תשובה בת 18 . ויצאתי לשידוך עם בחור ובפגישה האחרונה התחלנו לדבר על עניינים כספיים ונשמע שהוא חסכן וקמצן . זאת תכונה שמאוד מאוד מורידה לי ומפריעה . יש לציין שהבחור ירא שמיים , יש מציאת חן , מידות טובות וכ׳ו .. אבל הקמצנות זה דבר שקשה לי . נוסף על כך , שנינו רוצים ללמוד יחד מה שמפריע לפרנסה ואני מאוד חוששת . האם להוריד את השידוך ?
תשובה
בס"ד שלום לך. קראתי את דבריך ומאוד הבנתי אותך. זה מאוד לא נעים לחיות עם מישהו קמצן, במיוחד אם את לא כזו. אבל דבר זה חשוב מאוד לבדוק אותו. פעמים שאנו קוראים למישהו קמצן, אבל באמת המציאות היא אחרת, ולפעמים אנו מפסידים על ידי ההגדרות שלנו. ההבדל בין קמצן לבין חסכן הוא גדול, ולפעמים כאשר מחליפים בין הדבר עלולים להפסיד. ישנם דברים שהם לפי אופי בני האדם, שלאחד הדבר נקרא קמצנות ולאחר נקרא חסכנות. מן הצד מאוד קשה לי להעריך את הדברים ולדעת את הגבולות שקיימים, אבל כן אוכל לנסות לכוון בדבר. חסכן זה אדם שבונה את התקציב שלו באופן מחושב, שלא לבזבז כסף על דברים לא נצרכים לדעתו, מתוך שיקול שחשוב לחיות נכון ולהשתמש בכסף הקיים לצרכים נכונים. קמצן זהו מישהו שתכונת האופי שלו היא כזו שהוא מתקשה להוציא כסף, אף שיש לו, שלא מתוך שיקול שכלי, אלא מתוך תכונת אופי. חסכנות זו תכונה טובה, שהיא משרת את החיים של האדם. במיוחד במצב שלכם ששניכם מתכננים ללמוד, החסכנות יכולה מאוד לשרת אתכם, ולעזור לכם לבנות חיים נכונים וטובים יותר. עשויה לשמור עליכם שלא להיכנס לחובות ולחיות חיים יותר שקולים וטובים. ואילו קמצנות מכניסה מתח בחיים ועוד תכונות לא טובות כמו כעס, מריבות ועוד. את הקו המפריד רק את תוכלי לדעת. כיצד הוא מגיב במצבים השונים ביניכם. האם התגובה היא שכלית או רגשית? האם היא בגבול האיזון או שמא היא מוגזמת? תוכלי לדעת דברים אלו גם על ידי בירורים על ידי אנשים שמכירים אותו, לשאול במה הדבר בא לידי ביטוי בחיי היום יום שלו וכדומה. דבר נוסף שחשוב לבדוק זה מה המקום שלך בדברים. עד כמה את חסכנית או בזבזנית ולנסות לראות את הפערים ביניכם. גם אם לפעמים תכונה אצל האחר היא לא רעה, אבל אם הפער בין שני בני הזוג גדול, הדבר עלול לגרום לקושי בזוגיות. לכן, חשוב מאוד שתשבי עם עצמך ותבררי לעצמך, מה המקום שלך בתחום, וכיצד הייתי רוצה לראות את החיים שלך בהמשך, בזמן הלימודים ובזמן לאחר הלימודים? ולנסות לעשות השוואה בינו לבינך, ככל שתוכלו יותר להוריד את הדברים לשטח, לדברים מעשיים כך תוכלו לראות אם הפערים גדולים או לא. אם את מתקשה לעשות זאת, תוכלי להיעזר באיש מקצוע שעוסק בזוגיות שיוכל לעזור לכם בכך. אל תעכבי את הבירור, כי זמן שעובר לא חוזר ולפעמים על ידי דברים קטנים אנשים מפסידים דברים מאוד חשובים. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.