• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד גמרא

איזו גמרא להתחיל ללמוד?

הרב יצחק גרינבלט

י"ד אדר א' תשפ"ב
שאלה
שלום אני חוזר בתשובה ומאוד רוצה ללמוד גמרא איזה ספר מומלץ לי לרכוש שיהיה מבואר ומפורש וממה להתחיל
תשובה
בס"ד שלום לך יקירי. מאוד התרגשתי לשמוע שאתה רוצה להתחיל ללמוד גמרא. זה ממש עצום. הגמרא היא אוצר היהדות הגדול והחשוב ביותר. יש בה אוצרות אין סופיים של חכמת ותורת ישראל, אוצרות בכל התחומים והיא כולה חיה ומחברת את האדם למקום אחר בלימוד התורה. ללמוד את הגמרא זה להמשיך את שושלת הדורות בעם ישראל, להמשיך להיות חלק מהתורה שבעל פה, תורה שהיא של עם ישראל, שבאה מאיתנו יחד עם ה' יתברך שמלווה ומוליך אותנו. הדבר המומלץ ביותר להתחלת לימוד הגמרא זה ללמוד במסגרת מתאימה. היום יש בו לימוד גמרא למתחילים. אם תרצה אשמח לכוון אותך למקום כזה שבו תוכל באמת לרכוש את היסודות של לימוד הגמרא. אך לשם כך אהיה זקוק למעט פרטים עליך. אפשרות נוספת זה ללמוד עם מישהו שיש לו יותר נסיון בלימוד הגמרא, קוראים לזה חברותא. הוא יעזור לך, גם בכך אוכל לעזור לך למצוא מישהו שבשמחה ילמד איתך. אם בכל זאת אתה מעדיף להישאר ללמוד לבד, היום יש אפשרויות רבות ללימוד זה. ישנן גמרות מבוארות, שהן מוסברות בשפה פשוטה ובהירה. כגון גמרא שנקראת שוטנשטיין, שיש בה את דף הגמרא בעמוד אחד ובעמוד מקביל את הגמרא עם פירוש שנכתב בדור שלנו, וזהו הסבר פשוט ומובן. יש עוד גמרות מבוארות, כמו גמרות בהירות ועוד שתוכל למצוא בחנויות לספרי קודש, ותוכל לבחור מה שמתאים לך, אם כי לעניות דעתי הגמרא שהצעתי היא הטובה ביותר. דבר נוסף שתוכל זה להיכנס לאתר שנקרא פורטל הדף היומי ובו ישנה ספרית שיעורים על כל מסכתות הגמרא, תוכל לבחור לך שיעור שמתאים לך ולשמוע אותו, כך תוכל לראות בעיקר אם למדת נכון ואם הבנת היטב. אני מציע להתחיל את הלימוד במסכת תענית שהיא גמרא פחות ארוכה ונחשבת יותר פשוטה להבנה. ידידי, אשמח לעזור לך עוד בכל מה שאוכל, ותרגיש חופשי לפנות אלי לשאול ולבקש עזרה ואשמח לעזור. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.