• שומר ושואל

חפץ שהושאל וירד ערכו

כולל דיינות בית אל

י"ט אדר א' תשפ"ב
שאלה
השאלתי חפץ מחברה. חשוב לי לציין שזהו חפץ מתכלה והייתי צריכה להחזיר חדש במקומו. לאחר זמן שאלתי את החברה אם היא מעדיפה תשלום על החפץ (שזה היה לי זמין באותו רגע) או שהיא מעדיפה שאחזיר לה חפץ בדיוק כזה. היא ענתה שהיא רוצה שאחזיר לה את החפץ עצמו אף אם תצטרך לחכות. בנתיים ירד ערך החפץ מאוד. החפץ עלה לה 30 שקלים והיום ניתן להשיג בכמה שקלים בודדים (או אפילו בחינם במוסדות חינוך...). עכשיו באה אלי החברה וטענה שהיא רוצה שאחזיר לה 30 שקלים. האם אני חייבת להחזיר כסף? או שאני צריכה להחזיר את החפץ עצמו? (חשוב לי לציין שישנם עדיין שימושים לחפץ זה והוא לא יצא מכלל שימוש). תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה, החברה אינה יכולה לדרוש תשלום על החפץ כפי שוויו כעת, משני טעמים, א. כיוון שכך היה ההסכם בתחילה, החברה לא יכולה לשנות את ההסכם, ללא הסכמתך. ב. גם אם לא היה סיכום ברור אסור משום ריבית. החברה דרשה החזרת חפץ כפי שאת לקחת זאת אומרת שהיא הלוותה לך חפץ. אם תשלמי לה כעת כפי שווי החפץ יש בזה בעיה של ריבית כפי שכתב הפתחי תשובה (יו"ד קסב,ג). זה לשון השו"ע: "אסור ללות סאה בסאה... ואם לא עשאו דמים ונתייקרו נותן לו הדמים שהיו שוים בשעת הלואה, ואם הוזלו נותן לו הבאה שהלוהו". פת"ש- "דוקא חיטים הוא דנוטל אבל אסור ליתן לו דמים שהיה שוה בשעת הלואה...בהוזלו, משום אסור ריבית" בברכה, הרב משה מאיר אבינר