• שבת ומועדים
  • בעלי חיים וצמחים בשבת

הצלת בעלי חיים בשבת

הרב יואב חנניה אוקנין

כ"ו אדר א' תשפ"ב
שאלה
היי, אני מגדל כלב, ולאחרונה התפתחה אצלו בעיה של פריצת דיסק. קיבלנו הנחייה ברורה מהווטרינר שאם רואים אצלו סימנים כלשהם צריך להטיס אותו בדחיפות לבית חולים וטרינרי, וכל דקה שנחכה יכולה להשאיר אותו משותק לכל החיים. אני יודע שאין פיקוח נפש בבעלי חיים, אבל איך זה מסתדר עם צער בעלי חיים? איך אפשר להתמודד במצב כזה? הרי ברגע האמת (חלילה, מקווה שלא נגיע אליו), לא יהיה קל להישאר אדישים בידיעה שאנחנו במכוון גורמים לכלב להעביר שנים ארוכות כנכה
תשובה
שלום וברכה , אכן אין בבעלי חיים משום פיקוח נפש אך מצד שני התורה כן מחנכת ומדריכה אותה "מצער בעלי חיים" ע"כ יש להערך מראש ולטפל בכלב בכל מה שנדרש בימות החול ולא להמתין למצב של צער בעלי חיים בשבת ,וכבר לימדונו חז"ל שבדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכים אותו ומשכך בע"ה לא יעמידו אתכם בנסיון בשבת וממילא לא תצא תקלה על ידכם.