• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

אליבא דהילכתא

הרב חיים שרייבר

י"ח אדר ב' תשפ"ב
שאלה
שלום רב ברצוני לברר לעצמי את דרך לימוד הגמרא, אני יודע שדרך הלימוד של אליבא דהילכתא נלמדת יותר בישיבות "ספרדיות" ודרך הפלפול בישיבות "אשכנזיות" , לצורך העניין בבית המדרש שאני לומד בו לומדים גמרא בעיון פלפולי. השאלה שלי זה איך לומדים באופן פרקטי את שיטת אליבא דהילכתא , לדוגמה איך יודעים מה הסוגיות העיקריות שבהן צריך להתמקד? איזה ראשונים ואחרונים כדאי לפתוח ולעיין בהם, ואיזה מהם נהוג ללמוד בשיטה זו? ובנוסף אשמח לדעת מהו האיזון הנכון בין שתי השיטות? הרי שניהן חשובות לרוצה להיות תלמיד חכם.
תשובה
שלום בנושאים כגון אלו כדאי לך להתייעץ עם הרב שלך או עם אישיות תורנית שמכירה אותך היטב מכיון שהייעוץ והכוונה כיצד ללמוד דורשים היכרות עם אישיותו של השואל, כדי שיקבל את ההדרכה הנכונה והמתאימה ביותר כיצד ללמוד. באופן כללי אציין את הדרך המשלבת בין לימוד הפלפול ולימוד אליבא דהלכתא יש ללמוד את הסוגיא המדוברת ואח"כ את הסוגיות הקרובות לסוגיא זו (על פי מראה מקומות שיתן לך רבך או באמצעות ספרי עזר שונים). לאחר מכן תלמד את דברי הראשונים על הסוגיא. תתחיל ברי"ף ותמשיך ברא"ש ולבסוף תלמד את שיטת הרמב"ם. כל שיטת ראשונים יש ללמוד ולהבין היטב (לשאול שאלות כגון: מהו המקור של הדין? מה הסברא? מהם ההשלכות של הדין וכדו') ואחרי כל זה תלמד את דברי הבית יוסף ותעיין בדבריו והבן אותם היטב. הבת יוסף מסכם את הסוגיא עם דברי הראשונים ומוסיף עלהם עוד שיטות. ולבסוף כסיכום תלמד את השו"ע עם נושאי הכלים. וכך תעבור בצורה שיטתית סוגיא אחר סוגיא. כדאי לך לעבור על ההקדמה של שו"ת "יביע אומר " בחלק א' של הרב עובדיה. דבריו שם ממש מתוקים מדבש ונופת צופים. בהצלחה רבה