• שבת ומועדים
  • תענית אסתר

מותר לאכול לפני קריאת מגילה?

הרב נועם דביר מייזלס

ט"ו אדר ב' תשפ"ב
שאלה
אישה שחוזרת ממשמרת ותגיע למקום מגוריה כעבור מספר שעות מסוף הצום ובעלה יקרא לה בביתה את המגילה. האם יכולה לאכול בדרך בסוף הצום, לפני קריאת המגילה?
תשובה
שלום וברכה. אף שאכילה נאסרה לפני קריאת המגילה, וכתבו הפוסקים להחמיר אפילו בטעימה בעלמא, מכל מקום בנידון השאלה, כיון שהבעל משמש תזכורת לאשה לקרוא את המגילה, מותר לה אכול כרגיל. מקורות: כתב רבנו הרמ"א בשם תרוה"ד (סי' תרצ"ב ד) שיש איסור לאכול קודם קריאת המגילה, אפילו אם התענית קשה עליו. וכתב המ"ב (שם סקי"ד) בשם המג"א, שאפילו טעימה אין להקל אלא לצורך גדול. ודין זה אינו שייך דוקא לקריאת המגילה, אלא הוא הדין לשאר מצוות כגון קריאת שמע של ערבית (שם ס"ק ט"ו) שיש להמנע מסעודה כבר חצי שעה קודם זמן קריאת שמע מחשש שתחטפנו שינה ויבטל מקריאתה (שו"ע סי' רל"ה ב'), וכל שכן שיש להזהר בכך בקריאת המגילה, שהרי כל המצוות נדחות מפני קריאת המגילה כמבואר בחז"ל ונפסק בשו"ע (סי' תרפ"ז). אולם מעיקר הדין משמע במג"א (סק"ד, הובא מ"ב שם סקי"ד), שטעימה מותרת, ולכן יש עדיפות שאדם יטעם משהו לפני הקריאה, ולא יקדים את קריאת המגילה לפלג המנחה כפי שהציע השו"ע (שם). וכן כתב להתיר בשו"ת יביע אומר (ח"ט או"ח סימן ס"ז) וז"ל: "הרי מכל הפוסקים מוכח שטעימה מותרת מן הדין אפילו לכתחלה, ועכ"פ אם קשה לו התענית בודאי שיוכל לטעום, דלא עדיף מקריאת שמע ובדיקת חמץ". ושיעור הטעימה, היינו אכיל פירות או אכילת פת ועוגה עד כביצה (ראה מ"ב סקי"ד וילקו"י תרצ"ב י"ד), וכיון שראינו לעיל שהחשש הוא שמא יבטל קריאתה, לכן אם אדם נצרך לאכול, ויש קריאה בציבור בשעה מאוחרת יותר, ניתן לבקש ממשהו שיזכיר לו לקרוא את המגילה בציבור, ומותר באכילה (ילקו"י שם). והוא הדין בנידון שאלתנו שהאשה חוזרת כמה שעות אחרי סוף הצום ובעלה יקרא לה, אין לך תזכורת גדולה מזו. בברכת פורים מאיר שמח,