• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה שבכתב ושבעל פה

יהדות, תורה שבע״פ, משיח, ישוע, גוי

הרב אוריאל טויטו

כ"ז ניסן תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב! דבר ראשון תודה רבה שהרב מפנה לי מזמנו ועונה לי על שאלות. זה לא מובן מאליו בכלל, תודה רבה! דבר שני, אני מצטערת שזה קצת ארוך פשוט אין לי אבא שיסביר לי ואמא שלי אין לה הסברים לתת לי… אני כותבת כי עלו לי כמה שאלות (כשהייתי ילדה כנראה לא לימדו אותי מספיק בגלל זה כנראה יש לי המון שאלות שלא מובנות לי) שאשמח לקבל עליהם תשובות, וחשוב שבתשובות יהיה כתוב מאיפה זה נלקח בתנך מאיזה פרקים ופסוקים (הוכחות מהתנך). לא כי אני לא מאמינה, אלא כי אני באמת רוצה לראות ולהבין את זה מתוך התנך ולא מתוך פירושים. אז הינה כמה שאלות שעלו לי בראש: שאלה מס׳ 1: האם תורה שבעל פה באמת קיימת? היכן באמת כתוב בתנך שאלוקים נתן את התורה שבעל פה? שמעתי לאחרונה דעות שכאלה אומרים שכן יש תורה שבעל פה וכאלה אומרים שזה לא כתוב בתנך ולכן זה משהו שהומצא. אני מאמינה שכן יש תורה שבעל פה שניתנה על ידי אלוקים, אבל קלטתי שאני פשוט מאמינה בזה כי ככה סיפרו לי, ולא כי באמת באו והראו לי היכן זה כתוב בתנך ומתי בדיוק התורה שבע״פ, ולכן אני מאוד רוצה לדעת היכן זה כתוב ולראות הוכחות. שאלה מס׳ 2: איפה כתוב בתנך שיש משיח ושהוא יהודי? ואיפה כתוב בתנך שישוע הכופר הוא אינו המשיח ושהוא שיקר וכופר? ואם זה לא כתוב אז איך אנחנו באמת יודעים שהוא לא המשיח ושהוא משקר כמו שסיפרו לי בתור ילדה? אשמח לדעת איפה הכל כתוב בתנך. שאלה מספר 3: מה בעצם ההגדרה של חיים ניצחיים? האם והיכן זה כתוב שיש לנו ליהודים חיים ניצחיים? והאם יש לגויים גם חיים ניצחיים? אם כן באיזה תנאים הם מקבלים חיים ניצחיים? היכן הכל כתוב בתנך? שאלה מספר 4 והאחרונה: מה קורה ליהודי שלא מאמין באלוקים? ומה קורה לגוי שלא מאמין באלוקים? אשמח לדעת גם איפה זה כתוב בתנך. אני אשמח לכל השאלות, תשובות מפורטות כולל היכן כתוב בתנך באיזה חומש, פרק ופסוק וכמובן מאיזה מילים מבינים את התשובות. ושוב תודה רבה שהרב מפנה לי מזמנו ומסביר לי. לא מובן מאליו בכלל. מעריכה כל שניה!
תשובה
שלום לך, אנסה בקצרה להשיב על שאלותיך: שאלה מס' 1: הבסיס לתורה ששבעל פה נמצא בספר דברים (פרק יז, פס' ח - יג). שם מסבירה התורה כי במקרה שמתעוררת לאדם שאלה, בקשר לעבודת ה' או לפרשנות של התורה, עליו לפנות אל הכהן או אל השופט אשר יהיה בימיו, והוא יפרש את התורה ויסביר את מצוותיה. בפסוקים אלה נתנה התורה סמכות לחכמים לפרש את התורה וללמד לעם את מצוותיה, ונתנה להכרעתם תוקף של דין תורה. מכאן אנו למדים שכל הדינים וכל ההדרכות של חז"ל, שהם החכמים והשופטים של זמנם, הם הדרכות מחייבות על פי התורה. כאשר התורה נתנה לחכמים את הסמכות לפרש את מצוותיה ולהסביר את ענייניה, היא בעצם יצרה את התורה שבעל פה. אמנם לתורה בעל-פה יש גם בסיס במקומות נוספים, אבל כאן נמצאת אמירה ברורה של התורה, שדברי החכמים מחייבים את כל העם. שאלה 2: האמת היא שלא כתוב בתנ"ך שישו ימ"ש הוא לא המשיח, מכיוון שישו נולד ומת לאחר שהתנ"ך כבר נחתם. והתנ"ך לא מתייחס במפורש לאירועים או לאנשים שחיו לאחר חתימתו. אבל הנצרות כדת יצאה כנגד דברים רבים שכתובים בתנ"ך, ופרשה את הפסוקים באופן מעוות, עד שהם ביטלו את כל המצוות, והפכו את התנ"ך למשל לדברי ההבל שלהם. ופשוט שמי שיוצא נגד התנ"ך ומצוותיו לא יכול להיות משיח. בנוסף, בכמה מקומות התנ"ך מגדיר מהן תכונותיו של המשיח (כמו לדוגמה בישעיהו פרקים נב - נג), ולאותו האיש לא היו את התכונות המתוארות באותו הפרק (כדאי לעיין בפירוש ראב"ע ואברבנאל לפרק). כבר הרמב"ן בוויכוחו המפורסם עם הנוצרים, הוכיח להם שאותו האיש אינו המשיח. כדאי לך לקרוא את הוויכוח של הרמב"ן ואת הסבריו לפרשה עגומה זו. שאלה 3: חיים נצחיים ה חיים שאין להם סוף. ונחלקו רבותינו האם חיים אלה יהיו בעולם הבא, או גם בעולם הזה, לאחר תחיית המתים. בין אם כך ובין אם כך, זהו שכרו של מי שנאמן, לה' יוצר החיים, ומקיים את מצוותיו. בכמה מקומות הרמזה התורה על החיים הנצחיים שהאדם יזכה להם, לדוגמה בספר דברים (פרק ה, טז): "כַּבֵּד אֶת אָבִיךָ וְאֶת אִמֶּךָ כַּאֲשֶׁר צִוְּךָ ה' אֱלֹקיךָ לְמַעַן יַאֲרִיכֻן יָמֶיךָ וּלְמַעַן יִיטַב לָךְ עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ", ודרשו חכמים (תלמוד בבלי מסכת קידושין דף לט עמוד ב): "למען ייטב לך - לעולם שכולו טוב ולמען יאריכון ימיך - לעולם שכולו ארוך", כלומר, את שכרו יקבל האדם בעולם ארוך, אין סופי, הוא העולם הבא. ולדעת הרמב"ם גם גויים הגונים זוכים לחיי העולם הבא. שאלה 4: מי שאינו מאמין באלוקים מכיוון שהוא חונך בחינוך לקוי ומקולקל או שהשתבש ונגרר אחר דעות מוטעות, דינו כתינוק שנשבה לבין הגויים או לפחות כקרוב לשוגג. אבל מי שמכיר את שאמת שבתורה ובכל זאת כופר באלוקי ישראל, יאבד את השכר המובטח לעובדי ה', ולא יזכה לחיי העולם הבא. וכבר כתבה התורה (במדבר פרק טו, ל), שעונשו הוא שהוא יכרת מקרב עמו, כלומר לא יזכה לשכר בעולם הבא עם כל עם ישראל: "וְהַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר תַּעֲשֶׂה בְּיָד רָמָה מִן הָאֶזְרָח וּמִן הַגֵּר אֶת יְקֹוָק הוּא מְגַדֵּף וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא מִקֶּרֶב עַמָּהּ". אלא כן יחזור בתשובה, שאין דבר העומד בפני התשובה. בברכה אוריאל טויטו