• שבת ומועדים
  • ערב שבת וכניסת שבת

תספורת בערב שבת ובערב פסח, תספורת לפני מנחה,

הרב דניאל קירש

י"ז ניסן תשפ"ב
שאלה
שלום וברכה, 1. האם מותר להסתפר בערב שבת וחג אחר חצות? 2. במסכת שבת (א, ב) מצוין שיש להימנע מתספורת לפני תפילת מנחה שמא ישבר הזוג (המספרים של הספר). שאלתי היא: במקרה שיש לספר כמה כלים חילופיים, האם עדין יש להימנע מתספורת וגילוח זקן לפני תפילת מנחה? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום וברכה, 1. בערב שבת ובערב חג - ניתן להסתפר כל היום. אולם בערב פסח - יש להסתפר לכתחילה לפני חצות. ומי שלא הספיק, יכול להסתפר אחרי חצות בעצמו ולא על ידי ספר יהודי. 2. נחלקו הפוסקים אם יש להקל להסתפר לפני מנחה כאשר ישנם כלים חלופיים (מ"ב רלב ו). כיום המנהג להקל בזה משום שבזמננו התספורת היא מלאכה קלה מאד ומסתיימת ברגעים אחדים (קצות השולחן). מקורות והרחבה: 1. לגבי ערב שבת כתב הרמ"א (רנא, ב): "ומסתפרין כל היום אפילו מספר ישראל (כל-בו ובית יוסף)". וכתב המשנה ברורה (ס"ק ז): "היינו אפילו אם הספר נוטל שכר והטעם נראה לכל שעושה המסתפר לצורך שבת ולכן שרי ולא דמי לתיקון בגדים שאסור בנטילת שכר דהתם אין ניכר בפעולה שהוא לצורך שבת מה שאין כן בזה". אולם כתב הביאור הלכה: "עיין בביאור הגר"א שמפקפק בזה מאד ולפי דעתו יש ליזהר ממנחה ולמעלה אפי' בחנם כי היא תמיד מלאכת אומן ע"ש". כתב המגן אברהם שהאר"י ז"ל לא היה מסתפר אחר מנחה אפילו בערב שבת. יש שהבינו שטעמו משום שאחרי חצות זה עת התגברות הדינים ביותר. אולם המשנה ברורה (ס"ק ז) ביאר על פי האחרונים שטעמו של האר"י ז"ל היה משום שלא רצה להסתפר לפני שהתפלל תפילת מנחה. וכן דעת הגר"ע יוסף [חזון עובדיה (ח"א עמ' כד), יחוה דעת (ח"ד סי' כ, עמ' ריב והלאה)]. בערב פסח הדין חמור יותר ומותר להסתפר רק עד חצות כמו שכתב המשנה ברורה (תסח, ס"ק ה), וזה לשונו: "ולענין להסתפר ע"י עכו"ם אחר חצות הסכימו הרבה אחרונים להקל אף שמטה ראשו לצד המספר ומסייע קצת אבל ע"י ישראל אסור אפילו בחנם משום דהיא מלאכה גמורה". ומכל מקום מי שלא הסתפר לפני חצות יכול להסתפר לאחר חצות על ידי עצמו או על ידי ספר גוי (ראה חזון עובדיה פסח, עשיית מלאכה, ג, הערה יב). 2. בשולחן ערוך (רלב, ב) כתב על פי המשנה הנ"ל: "לא ישב אדם להסתפר סמוך למנחה עד שיתפלל". ובמשנה ברורה (שם, ס"ק ו) ביאר על פי המגן אברהם: "חיישינן שמא ישבר הזוג ויחזר אחר אחרת ויעבור המנחה ואפשר שאם יש לו ב' או ג' זוגים מוכנים לפניו שרי". בשער הציון (ס"ק ג) הביא שהאליה רבה פקפק בהיתר זה, שלא פלוג רבנן. כף החיים (אות יד) הביא את הדעות בזה ובסוף הביא שהברכי יוסף כתב להקל כדעת המגן אברהם. הבן איש חי (ויקהל יא) כתב שנהגו להקל בזה אפילו לאחר זמן מנחה קטנה, וסיים: "ומכל מקום ירא שמים יחמיר בכך, משום דבלאו הכי על פי הסוד לא נכון להסתפר אחר חצות, אף על פי שהתפלל מנחה". (ראה לעיל שהבאנו את דברי היחוה דעת שנקט על פי הרבה פוסקים שגם על פי קבלה אין חשש להסתפר אחר חצות). בפסקי תשובות (רלב, אות ד) כתב בשם קצות השולחן שנהגו להקל בזה בזמננו שהתספורת מלאכה קלה היא מאד ומסתיימת ברגעים אחדים. כל טוב