• שבת ומועדים
  • קטניות

כלים שבושלו בהם קטניות בפסח

הרב דניאל קירש

י"ט ניסן תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב 1. האם מותר לכתחילה לבשל בפסח בכלי שבישלו בו קטניות? ומה הדין כאשר מתארחים אצל ספרדים שאוכלים קטניות בפסח? 2. כלי שבישלו בו קטניות בפסח ואחר כך בישלו בו אוכל אחר, האם האוכל מותר באכילה בפסח? 3. השנה שיום שביעי של פסח חל ביום שישי האם מותר לבשל (בחול המועד או בשביעי של פסח לאחר שעשה עירוב תבשילין) בכלי פסח קטניות בשביל שבת. האם נצטרך להגעיל את הכלים לפני פסח בשנה הבאה?
תשובה
שלום וברכה, 1. לכתחילה אין לאשכנזי להשתמש בביתו בכלי שבישלו בו קטניות באותו יום. אשכנזי המתארח בבית של ספרדים המבשלים קטניות - הכלים מותרים לאשכנזים (הגרש"ז אוירבך). 2. כלי שבישלו בו קטניות, ואחר כך בישלו בו אוכל אחר אפילו באותו יום - האוכל מותר באכילה בפסח. 3. השנה שיום שביעי של פסח חל ביום שישי מעיקר הדין ניתן לבשל קטניות בשביל שבת בחול המועד או בשביעי של פסח לאחר שעשה עירוב תבשילין בכלי פסח, ולא צריך להגעיל את הכלים לפני פסח בשנה הבאה. אמנם יש מחמירים לבשל בתבניות חד פעמיות ולא מבשלים קטניות בכלים של פסח. יש מהפוסקים שאוסרים לאשכנזים לבשל קטניות בשביעי של פסח על סמך העירוב תבשילין, הואיל ואסור להם לאכול את הקטניות נמצא שמבשלים ביום טוב לצורך שבת. אך דעת רוב הפוסקים שאין איסור הואיל ואולי יזדמנו אורחים ספרדים שיבואו לאכול. מקורות והרחבה: 1. לכתחילה אין לאשכנזי להשתמש בכלי שבישלו בו קטניות באותו יום. אף שהקטניות בטלות ברוב ולמדנו ברמ"א שאם בטלו הקטניות ברוב מותר, מכל מקום אם משתמש בכלי בן יומו שבישלו בו קטניות נחשב הדבר כאילו אוכל קטניות לכתחילה [ראה פסקי תשובות (תנג, ט), ולהורות נתן (חלק טו סימן יד)]. ומכל מקום אשכנזי המתארח בבית של ספרדים המבשלים קטניות - הכלים מותרים לאשכנזים [הגרש"ז אוירבך כמובא בהערות ביצחק יקרא תנג א), שו"ת יחוה דעת (ח"ה סי' לב)]. ובדבר חברון מועדים (עמ' סז) כתב: "הנוהג שלא לאכול קטניות, יכול לאכול מתבשיל שהתבשל עם קטניות, אך לא יאכל את הקטניות עצמן. בודאי שאסור לגרום סכסוכי משפחה בגלל חומרת הקטניות. אמנם מדת חסידות שלא לאכול גם מכלים שבלעו טעם קטניות, אך גדול השלום, ואם יגרום הדבר לאיבה בכך שימנע מלהתארח - אין להחמיר. 2. אם בישלו בכלים שבישלו בהם קטניות, האוכל מותר אפילו שבישלו בו בתוך מעת לעת משום שבדרך כלל יש רוב בתבשיל נגד מה שבלוע בקדירה, וקטניות שבטלו ברוב מותרות [כף החיים (תנג כז), פסקי תשובות (תנג, ט)]. 3. מצד איסור קטניות: מכיון שלא ישתמשו בכלים עד הפסח הבא, ודאי שהכלים לא יהיו בני יומן בשימוש הבא, וכאשר הכלים אינם בני יומן מעיקר הדין מותר להשתמש בהם משום שאין לגזור אטו בני יומם שהרי גם בכלים בני יומם האוכל מותר בדיעבד [כף החיים (שם), פסקי תשובות (שם)]. ועיין בפסקי תשובות (שם) שהביא בשם המהר"ם שיק שנוהגים לייחד כלים שמבשלים בהם קטניות לילדים וחולים. ובהליכות שלמה פסח (פרק ד, הערה 102) החמיר שלא להשתמש בכלי קטניות אפילו אינן בני יומן. מצד הלכות יום טוב: עיין כף החיים (תנג טז) שהביא מחלוקת אם אומרים הואיל כאשר הוא עצמו אינו אוכל קטניות, וכתב שלדעת רוב הפוסקים מותר. ודעת הגרש"ז אוירבך להקל בזה (מאור השבת ח"א מכתב יא, אות יב). בברכה