• שבת ומועדים
  • מכירת חמץ

שימוש בטעות במי פה ממכירת חמץ בפסח

הרב משה מאיר אבינר

כ"ג ניסן תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב, במהלך חג הפסח בטעות הוצאתי מהמדף של מכירת החמץ את מי הפה שאינם כשרים לפסח ושפכתי מהם מעט על מברשת השיניים. לאחר שהבחנתי שאינם כשרים לפסח,זרקתי את מברשת השיניים לפח והחזרתי את מי הפה למדף של מכירת החמץ. האם בגלל שהשתמשתי במשהו ממכירת החמץ במהלך הפסח,כל המכירה התבטלה ומה שנמכר בה אסור בשימוש לאחר הפסח? האם יש לזרוק לפח את מי הפה שהוצאו ממדף מכירת החמץ? או שמותר להשתמש בהם לאחר החג? נודה לעזרתך, מועדים לשמחה.
תשובה
שלום וברכה, עיין בתשובת הרה"ג דב ליאור באתר https://www.yeshiva.org.il/ask/35815 בה הוא כותב שמעיקר הדין אין צורך בהכשרה לפסח במשחת שיניים אך נהגו להחמיר, וכן הרב הראשי דוד לאו כתב בתשובה שאם לא מצא מי פה עם הכשר לפסח יכול להשתמש גם בלא הכשר. לכן אין צורך לכלול את המי פה במכירת החמץ. ולכן אין שום סיבה לזרוק כעת את המי פה. לגבי שאלתך אם אדם השתמש במוצר מהמכירה האם בטלה המכירה? מכירה אינה מתבטלת בלא רצון לקנות והסכמת הגוי, וכיוון שאתה לא רצית לקנות את החמץ אותו מכרת והגוי לא הסכים להקנות לך חזרה לא התבטלה המכירה. מה שיש לדון הוא האם השתמשות בלא רשות הגוי יש בה גזל הגוי? בשטר המכירה יש סעיף בו נרשם שהגוי מרשה להשתמש במה שנמכר לו שימושים קטנים, סעיף זה הוכנס לצורך משחות רפואיות וכדו', לכן גם אם התכוונת למכור לגוי את המי פה, לא עברת בגזל הגוי. בברכה,