• פסוקים ושם ה'

כניסה לשירותים עם שרשרת שכתוב עליו 'שמע ישראל'

הרב דניאל קירש

ב אייר תשפ"ב
שאלה
יש לי שרשרת שעליה כתוב המילים " שמע ישראל" בלבד. מותר להיכנס איתה לשירותים? אם זה בעייתי, האם מועיל להכניס אותה מתחת לחולצה לפני כניסה לשירותים?
תשובה
שלום וברכה, אין בעיה להיכנס עם שרשרת כזאת לשירותים. אין משמעות בשתי מילים אלו כשלעצמם, וממילא אין בהם קדושה. מקורות והרחבה: הפתחי תשובה (רפד, ס"ק א) הביא בשם הרשב"ש שדף עם שלש תיבות טעון גניזה בתנאי שניתן להבין את המשמעות של המילים (כגון 'מים קדושים בכלי' אף שחסר הסיומת 'חרש' מכל מקום ניתן להבין את המשמעות). לעומת זאת אם לא ניתן להבין את המשמעות (כגון 'מים קרים על' שחסר תיבת 'נפש') לא טעון גניזה. הוסיף הרשב"ש שבשתי תיבות לא צריך גניזה משום שלא הוברר אם הם של חול או דברי קדושה. על פי זה כתב בספר גנזי קודש (פרק ט, הלכה ב, עמ' קיד) והסכימו איתו הגרי"ש אלישיב והגר"נ קרליץ, שאם רואים שהם של קודש היינו ציווי שהוא בשתי תיבות בלבד כגון 'והלכת בדרכיו' וכן 'ודברת בם' טעון גניזה שכך צורת הציווי של הקב"ה בשתי תיבות. לגבי המילים 'שמע ישראל' בלבד מכיון שאין בהם משמעות אין בהם קדושה. יש לציין שהפתחי תשובה לא דיבר על גניזה אלא על שירטוט אבל הענינים חופפים ואם יש קדושה צריך שרטוט וגניזה וכו. אם יש על השרשרת כל הפסוק 'שמע ישראל' כולל שם ה' ודאי שצריך לכסות אותו. כל טוב!