• חינוך לצניעות

איך אפשר שלא לחטוא בהסתכלות ובהרהורי עבירה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"א אייר תשפ"ב
שאלה
שלום וברכה כבוד הרב, יש לי שאלה כנה אליך אני בחור בן 17 ואני נורא מתוסכל במלחמה של ההרהורי עבירה והסתכלות לשם הנאה איך אפשר שלא לחטוא? אני בכלל לא עושה בכוונה אפילו רק אם אני עולה על האוטובוס אז אני מסתכל לכל עבר ולפעמים היצר שלי לוכד במבט איזו מישהי שנראית טוב ונהנה מעט מהסתכלות בה ואם אני אוריד את הראש אז ההרהורים עוד יותר יגדלו ויטפחו אני מרגיש שאין לי באמת סיכוי במלחמה הזאת והדבר היותר גרוע שככל שאתה יותר מתקדש ועולה ברמות ככה היצר נהיה יותר ויותר קשה למשל בן אדם שרגיל במראות חמורים לא יהיה אכפת לו ממראות רגילים ובן אדם שהעיניים שלו יותר נקיות אז כל מבט ומבט משפיע עליו ואני ממש מרגיש את האמת של זה שצריך לשמור על הקדושה ככל שבן אדם יותר טהור ככה כוחות האהבה שבו יותר חזקים אבל לפעמים זה פשוט קרב לא הוגן ואתה רוצה להרגיש חופשי לא לפרוק עול חלילה אלא פשוט שלא יהיה אכפת לך מכל דבר והפלא הגדול שאני תופס את עצמי בחור תורני שיודע תורה וחשבתי פעם שלשאול שאלות כמו למה ההלכה כל כך קטנונית זה שאלות שרק אנשים שלא יודעים שואלים אבל עכשיו אני מבין שאני פשוט מדחיק את השאלות הכי בסיסיות שיש אני מבין בכל ליבי למה ההלכה "קטנונית" כי הרי ככל שיותר מדייקים בפרטים ונכנסים לפרטי פרטים ככה מתקנים יותר ובונים יותר אני פשוט לא יודע איך לא להתמכר לרפיון הטבעי שיש בי שנקרא יצר הרע היום יש אנשים שקורים לאנשים אחרים "חפיפניק" אני חושב שבכל אחד מאיתנו יש חפיפניק שנקרא יצר הרע ואני לא יודע איך להתמודד איתו וזה גם יותר קשה בעולם של היום שהכל מורכב וכל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה אין חוקים מצד אחד זה מקשה על העבודת ה' מצד שני זה הופך אותה ליותר אישית וגדולה כי אני באמת כל רגע ורגע בוחר לעבוד את ה מאהבה איך אני ניצל מהכאבי ראש של ההתעסקות ביצר הרע שרק מגבירים אותו יותר מאשר להתעלם ממנו מעט
תשובה
שלום רב אתה מבין טוב את סדר התפתחות הנפש שהולכת ומתעלה. אין לנו דרך אחת להיות ממש פרושים מעריות. המאמץ של יצר הרע הוא לא רק להחטיא אותנו אלא גם לשכנע אותנו שזה לא שווה להלחם בו כי בלאו הכי לא נצליח. אולם המאבק של יצר הטוב לומר ליצר הרע אולי אתה מצליח בקטן. אולם לרוב אני גובר עליך. אז למרות שאתה מצליח לעקוץ אותי וזה כואב אבל אשרי ואשרי חלקי שאני ממשיך לרצות את ההתקדשות שלי. אשריי שגם כשאני נכשל ומסתכל היסתכלות ראשונה אני לא משתעבד להסתכל עוד ועוד. יתכן שתקבע לך שאם עלית לאוטובוס והתחלתה להסתכל אתה יורד מיד בתחנה הקרובה. זה יהיה דבר גדול. כל טוב