• תספורת וצפרנים

זריקת ציפורניים של תינוק

הרב עזריה אריאל

י"ח אייר תשפ"ב
שאלה
התינוק שלי לא אוהב שגוזרים לו ציפורניים זה סיוט בשבילו. אז הושבתי אותו בחלון והוא היה כל כך מהופנט מהמכוניות שלא שם לב שגזזתי לו ציפורניים. הציפורניים מן הסתם עפו לבחוץ ולא נשארו בחלון. האם זה מסוכן?
תשובה
לשואלת, שלום וברכה! ראשית, הצפרניים אינן "מסוכנות" במובן הפשוט של המילה. כפי שהסברתי בתשובה הקודמת, כנראה הטעם העיקרי להקפדה שלא יתפזרו הוא משום שהדבר מעורר אי נעימות למי שרואה אותן, ובפרט יש להקפיד על כך במקום שבו עוברות נשים. אם הצפרניים לא הגיעו למדרכה וכדומה, אין כל חשש. מלבד זאת, דווקא לפי הפרשנות שיש בצפרניים סכנה מסוימת, משום ששורה עליהן רוח רעה, ייתכן שזה לא רלוונטי לגבי תינוק. הרב חיים קנייבסקי זצ"ל (מובא בספר 'מלכים אמנייך' פרק יד הערה יח) כתב שבצפרניים של גוי אין חשש סכנה, כשם שאין רוח רעה שורה על ידיו כשהוא קם בבוקר (פרי מגדים, או"ח סי' ד, משבצות זהב סק"ד). לפי קישור זה בין עניין נטילת ידיים בבוקר לבין ההקפדה על חשש סכנה בציפרניים, יוצא שגם בצפרניים של פעוטות אין חשש, לפי הסברה שלא חייבים להקפיד ליטול את ידיהם שלוש פעמים בכל בוקר, כי אין רוח רעה שורה על ידיהם (ראו שו"ת ציץ אליעזר ח"ז סי' ב). למעשה, להבא כדאי לחפש פתרון שיאפשר איסוף של הצפרניים והשלכתן לשירותים, אבל אין צורך להילחץ אם צפורן עפה.