• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

שאלת השאלות האם אני יהודי

הרב אוריאל טויטו

ט"ו סיון תשפ"ב
שאלה
ב"ה מאז שאלתי האחרונה עלו שאלות רבות נוספות בליבי, אין לי מי לשאול ואין לי מענה פרט למה שכתוב בתנ"ך ועל פי מפרשיו ודעתי. לשאלתי, למה אנחנו נקראים יהודים עניתי כך: אנחנו לא, בשום פנים ואופן לא. ראיה לכך בכתוב! בכל פעם שניתן שם חדש לאדם או קבוצה, עשה וקבע זאת אך ורק הקב"ה. בני ישראל מכיוון ששונה שמו של יעקוב לישראל. אברם לאברהם, שרי לשרה וכיו"ב. כששאלו את יונה הנביא מי אתה ומהיכן באת ענה שהוא עברי, כפי שכתוב: " וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם עִבְרִי אָנֹכִי " דוגמאות נוספות: " וַיָּבֹא הַפָּלִיט וַיַּגֵּד לְאַבְרָם הָעִבְרִי " בראשית יד:יג "הֵבִיא לָנוּ אִישׁ עִבְרִי לְצַחֶק בָּנוּ " בראשית לט:יד "וַיֹּאמֶר מֶלֶךְ מִצְרַיִם לַמְיַלְּדֹת הָעִבְרִיֹּת" שמות א:ט"ו "כֹּה אָמַר י״י אֱלֹהֵי הָעִבְרִים" שמות ט:א אם כך אנחנו ועדיין ולעולם נהיה עברים, בני אברהם יצחק ויעקב. ירמיהו, על אף היותו נביא, מדינאי ואדם חכם, כמוהו גם נבוכדנצר , מפי שניהם נקראנו יהודים ולא מהקב"ה. נכון הארץ חולקה לממלכת יהודה וממלכת ישראל. וממלכת ישראל נכחדה בגלל חטאי עבודה זרה מזעזעים ואחותה יהודה גם אך שרדה, היהודים(העברים) הוגלו לבבל עד לימי שיבת ציון ובנית בית שני, על פי המסופר בנביא חגי. והימים לא חזרו להיות כפי שהיו לפני, עד היום הזה. ארון הברית אבד והמנורה נבזזה, תוהה ובוהה אני, שעד היום אין יודעין היכן המנורה ואיך נראתה, עד היום אין יודעין מה האמת המקורית שניתנה מהקב"ה ואיך אאמין שמוצאי מן היהודים ולא מן העברים בני ישראל. בנוסף, אני מתקשה להאמין בקיום משיח, לדעתי רעיון המשיח סותר את תורת משה. הרעיון להמליך מלך בשר ודם היה ויהיה רעיון גרוע, שהקב"ה אינו שלם איתו. כפי שאומר הנביא ישעיהו ב "וְהָיָה׀ בְּאַחֲרִית הַיָּמִים.." תחילת הנבואה. ומסיים בפסוק "חִדְלוּ לָכֶם מִן־הָאָדָם אֲשֶׁר נְשָׁמָה בְּאַפּוֹ כִּֽי־בַמֶּה נֶחְשָׁב הֽוּא" כאשר ביקשו זקני העם משמואל שימליך עליהם מלך, התגובה היתה חריפה: "וַיִּתֵּן י״י קֹלֹת וּמָטָר בַּיּוֹם הַהוּא" ועוד הוסיף "וְלֹא־יַעֲנֶה י״י אֶתְכֶם בַּיּוֹם הַהֽוּא" בכל התפילות נאמר על הקב"ה שהוא המלך, בלבד ואין עוד. ראיה לאחרית הימים כתוב בספר הנביא יואל בן פתואל: "וְהָיָה אַחֲרֵי־כֵן אֶשְׁפּוֹךְ אֶת־רוּחִי עַל־כל־בָּשָׂר וְנִבְּאוּ בְּנֵיכֶם וּבְנוֹתֵיכֶם זִקְנֵיכֶם? חֲלֹמוֹת יַחֲלֹמוּן בַּחוּרֵיכֶם חֶזְיֹנוֹת יִרְאֽוּ" רוח כבוד השם, החכמה והנבואה ויראת השם תשכון בכל בשר. אנא תגובתך. שבוע טוב ומבורך!
תשובה
שלום לך, ההנחה שכל שם חדש שניתן לבני אדם נקבע רק על ידי הקב"ה אינה נכונה. אומנם לפעמים הקב"ה שינה את שמו של אדם, אבל זה מתייחד לאנשים פרטיים. שמות של לאומים או קבוצות יכולים הלשתנות עם הזמן, גם בלי התערבות של הקב"ה, מסיבות שונות, דמוגרפיות או אחרות. בנוסף מצאנו שקבוצות לאומיות נקראות שנים או אפילו שלושה שמות במקביל. לדוגמה: פעמים שהכתוב מכנה את מחריבי הבית הראשון בבלים, ופעמים שהוא מכנה אותם כשדים, מכיוון שהעם שכבש את ארץ ישראל היה מעורב מבבלים וכשדים יחד. פעמים ששם אחד נדחה מפני שם אחר בעקבות נסיבות היסטוריות. כך השם המיוחד לעם ישראל היה "עברים" אבל משהוקמה ממלכת יהודה, והיה צורך להבחין בין יושבי יהודה לתושבי ישראל, השתרש הכינוי "יהודים" - לאותה קבוצת אוכלוסיה. ומהם עבר לכלל היהודים שחיו בארץ לאחר החורבן. אין קשר בין העלמות המנורה לבין הכינוי "יהודים", מפני שעל כינוי זה יש לנו מסורת, שעוברת מאב לבן כב דורות רבים,צומאשרת את קריאת השם הז לישראל דווקא. כמובן שביאת המשיח אינה סותרת את דברי התורה, והתורה עצמה מעידה שיבוא המשיח, כפי שכתב הרמב"ם (הלכות מלכים פרק יא, הלכה א): "המלך המשיח עתיד לעמוד ולהחזיר מלכות דוד ליושנה לממשלה הראשונה, ובונה המקדש ומקבץ נדחי ישראל, וחוזרין כל המשפטים בימיו כשהיו מקודם, מקריבין קרבנות, ועושין שמטין ויובלות ככל מצותה האמורה בתורה, וכל מי שאינו מאמין בו, או מי שאינו מחכה לביאתו, לא בשאר נביאים בלבד הוא כופר, אלא בתורה ובמשה רבינו, שהרי התורה העידה עליו שנאמר ושב ה' אלהיך את שבותך ורחמך ושב וקבצך וגו' אם יהיה נדחך בקצה השמים וגו' והביאך ה', ואלו הדברים המפורשים בתורה הם כוללים כל הדברים שנאמרו על ידי כל הנביאים, אף בפרשת בלעם נאמר ושם נבא בשני המשיחים, במשיח הראשון שהוא דוד שהושיע את ישראל מיד צריהם, ובמשיח האחרון שעומד מבניו שמושיע את ישראל מיד בני עשו, ושם הוא אומר אראנו ולא עתה זה דוד, אשורנו ולא קרוב זה מלך המשיח, דרך כוכב מיעקב זה דוד, וקם שבט מישראל זה מלך המשיח, ומחץ פאתי מואב זה דוד, וכן הוא אומר ויך את מואב וימדדם בחבל, וקרקר כל בני שת זה המלך המשיח שנאמר בו ומשלו מים עד ים, והיה אדום ירשה זה דוד, שנאמר ותהי אדום לדוד לעבדים וגו', והיה ירשה וגו' זה המלך המשיח שנאמר ועלו מושיעים בהר ציון וגו'. ". ובאמת שהתורה עצמה מצווה עלינו להמליך עלינו מלך (דברים פרק יז) ואין סתירה בין מלכות שמים למלוכת בשר ודם. אכן תפקידו של המלך הוא לבטא בדרך מלכותו את מלכות ה' על העולם. ולצערנו, לא כל המלכים עמדו בכך, ועל כך הייתה הביקורת של הנביאים. בברכה אוריאל טויטו