• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות בעבודת ה'

התייעצות

הרב יצחק גרינבלט

כ"ד סיון תשפ"ב
שאלה
אני קצת אובד עצות. אני מתחזק כבר הרבה זמן ואני מרגיש שאני בהרבה דברים במבוי סתום. יש שאלות שיש לי, הן בהלכה והן בכלל, שאני לא מצליח למצוא להן פתרון. הרבה פעמים אני מחפש תשובה, בספרים, קווי הלכה או באתר הזה, אבל עם הזמן קצת איבדתי את האמון שלי וקשה לי לסמוך עליהם. הרבה פעמים על אותה שאלה, אני מקבל תשובות שונות, ולפעמים סותרות. לפעמים התשובה קצרה, ולפעמים יש מקורות, אבל כשיש מקורות שונים אני לא יודע מה לעשות כי אני לא יודע על מי מהם אני אמור לסמוך. ויש גם דברים שקצת קשה לי להבין- לדוגמה, דברים שרושמים שעם הזמן מנהג העולם נהיה להקל, ובעיניי זה קצת תמוהה, כי התורה לא השתנתה, אז בגלל שלכאורה עם הזמן נפרצה גדר זה הפך למותר? דבר נוסף שמתמיהה אותי הוא שאומרים שמשהו הוא חסר ממשות, לדוגמה לכלוכים קטנים של פירורים או מזון, ואז לכאורה לא צריך להתייחס או לחשוש אליהם, אבל אחרי זה אני שואל את עצמי, זה נכון שהם קטנים, אבל הם עדיין יש בהם בשר או חלב אז איך אני יכול להתיר לעצמי להתייחס כאילו אין בהם? אני מרגיש בתחילת הדרך ולא יכול להחליט בהרבה דברים. חשבתי אז אולי כדאי ללכת לראות אז מה רבנים גדולים וגדולי הדור עושים, אבל אז הסתבר לי שגם שם יש הרבה חילוקי דעות. ואפילו אם אני סומך על רבנים מהעדה שלי קורה לפעמים אי התאמות. אבי לדוגמא ממוצא עירקי, ויש הרבה גדולים ממוצא זה שדרכם לפעמים שונה כמו, לפי מה שהבנתי לפחות, עובדיה יוסף והבן איש חי. ואני לא יודע על מי לסמוך, הם יהודים שכל חייהם עמלו בתורה, והם הגיעו לתשובות אחרות, ומה אני לעומתם, אז איך אוכל לפסוקו ולהחליט מי צודק. הרבה פעמים יושב לי שאני צריך לעשות לעצמי רב, אבל אני שואל את עצמי איך אוכל לסמוך על מי שאמצא. אני כאילו לא יודע איך לדעת שאני יכול לסמוך עליו. הרבה פעמים אני מנסה לעשות דברים כך שלא יצא מצב שפעלתי בניגוד למה שרב אחד הורה לי, ובגלל שאני מקבל לפעמים תשובות שונות, אני טיפה מסתרבל בשביל לכאורה לצאת ידי חובה בשיטה של כולם. אז בשורה התחתונה, יש לי הרבה שאלות, ויש לי לפעמים פעמים שאני מרגיש הכוונה, אבל אני לא יודע על מי לסמוך. חשבתי אולי להצטרף לישיבה (אני חייל משוחרר) אבל איך אני אדע שהגעתי למישהו הנכון, הן מבחינת שאני יכול לסמוך על מה שהוא אומר (למרות שאני לא בטוח שישיבה זה הפתרון, כי (לפחות מנקודת המבט שלי) לומדים שם מספרים, ואת זה לכאורה אני יכול גם לעשות לבד, אז אולי אני צריך מישהו פנים אל פנים, או מסגרת אחרת, או סמינר או מקום של בעלי תשובה). מנגד, אני גם לא יכול להיות ללא הכוונה כלל, כי אז אולי אני יכול לחטוא בחטאים חמורים מבלי לדעת. לכן הייתי שמח אם תוכלו להסביר לי מה כדאי שאעשה. המון המון על העזרה ותשומת הלב
תשובה
בס"ד שלום לך. קראתי את דבריך וחשבתי עליהם המון. אני מאוד מבין אותך. אכן, משרבות תלמידי שמאי והלל שלא שימשו כל צרכם רבתה המחלוקת בישראל. כל אדם שלומד את הגמרא רואה שיש המון מחלוקות, שיש פוסקים כך ויש פוסקים כך. לאנשים רבים הדבר הזה מצער, גורם להם לבלבול ולחוסר אמון, אבל יש אמירה אחרת של חז"ל שנותנת לנו בהירות רבה מאוד בדרך שלנו ובהתמודדות עם האתגר הזה של המחלוקות. במקומות שונים בגמרא אנו מוצאים ביטוי "אלו ואלו דברי אלוקים חיים". זה אומר שאנו צריכים ללמוד שאין ביהדות אמת ושקר, אלא יש צדדים שונים שכולם ביחד מרכיבים את הפזל של התורה הגדולה והקדושה. כפטיש יפוצץ סלע, כמו הסלע שמתפוצץ על ידי הפטיש לרסיסים רבים, כך גם התורה מתחלקת להמון המון דברים. חשוב מאוד לדעת שכל הצדדים יש בהם אמת, ורק על ידי כל האמיתויות האלו מגיעים לאמת אחת גדולה. אכן, יהיה עוד תהליך ללמוד איך למצוא את האיחוד בין כל המחלוקות, אבל חשוב לדעת שיש גם היום תפקיד חשוב במחלוקת, והוא שעל ידי המחלוקת הדברים מתבררים הרבה יותר. כאשר יש אחדות ואחידות, לא מגיעים לבירור מקיף ומעמיק, אך כאשר ישנה מחלוקת, כל צד משקיע את כולו כדי להוכיח את שיטתו ובכך הדברים מתבררים. לכן, מאוד הגיוני שתקבל תשובות שונות מרבנים שונים. כי כך היא דרכה של תורה, שלכל אחד יש את האות שלו בה ושעל ידי החיבור של ליבו ומוחו של הרב אל התורה הקדושה הוא זוכה להופיע את האות שלו בתורה. אז מה עושים? המשנה אומרת הדרכה מאוד חשובה: "עשה לך רב והסתלק מן הספק". תבחר לך רב שתלך לפי דרכו בקביעות, מתוך אמון שהוא כרגע בשבילך השליח לדבר ה'. במידה ויהיו לך שאלות תשאל אותו, צורך ללמוד דברים תפנה אליו וכך על ידי כל הדברים האלו תזכה לבנות ולהיבנות בתורה ובמידות. חשוב מאוד לצאת מהמקום הביקורתי של מי צודק ואיך יש צדק, ולהיכנס לשלב הבא של התקדמות בעבודת ה'. עשה לך רב יקדם אותך. שאלותיך הנוספות הן טובות אבל כדאי שתשאל את הרב שתבחר. אם תרצה אשמח לעזור לך למצוא רב, אבל זכור שתהיה חייב לתת בו אמון. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.