• שכירות, קנייה ומכירה

עשן של סגריות מהשכנים ומקח טעות

הרב יהודה אודסר

ג אב תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרבנים, אני גרה במרכז הארץ, אני סובלת כבר כמעט שנה מבעיה של זליגת עשן סיגריות מהשכנים אל תוך דירתי בין אם אני סוגרת את החלונות (ואלו החלונות היחידים בסלון והמטבח שאליו נכנס כל יום עשן סיגריות) ובין אם אני פותחת את החלונות… העשן גם נכנס לחדרים נוספים כמו חדר השירותים והאמבטיה וחדר העבודה אני רב הזמן סגורה בדירה ותלויה במזגן. ניסיתי לשוחח מספר פעמים עם השכנים ללא כל הצלחה, קיבלתי בחזרה תגובות ויחס עוין ותוקפני לצערי. גם בעלי הדירה לא הצליחו לפתור מולם את הבעיה. אשמח לדעת מה עושים במצב כזה ע״פ דין תורה. על מי האחריות במקרה הזה? האם במצב כזה יש הקלות מבחינת החוזה שעליו חתמתי? ניסיתי לפנות למספר רב מאוד של גורמים מכל מיני סוגים כדי לפתור את הבעיה ללא כל הצלחה, והמצב הזה מסב לי צער כבר חודשים רבים, תודה על כל תשובה שתינתן. בברכה
תשובה
רוב חכמי הרפואה ורוב פוסקי הלכה יודעים כיום שהעישון הינו מזיק ואף מהווה גורם שמקרב מוות. מוסכם גם שהעישון מהווה מטרד ורבים מצטערים מריחו. ברור שאדם אינו יכול להכנס לרשות חבירו ולהזיקו, ואף ברשות הרבים ישנם מוסכמות חברתיות בנושא. השאלה שלך מדברת על אדם שמשתמש ברשותו הפרטית ויחד עם זאת גורם לנזק לשכנו. בהלכה, ישנו עיסוק רב ב"נזקי שכנים" וחיובי הרחקות בשימושים הנעשים ברשות המזיק שמזיקים לשכנים. הפוסקים מדברים על חיוב ה"מעשן" להרחיק את עשנו שלא יגרום נזק ואף לא צער לשכן, ואין לו רשות לטעון שהוא משתמש ברשותו וממילא הדבר מותר לו. השאלה היא: מה הוא המרחק של ההרחקה? דבר זה לא נכתב במפורש במקורות,והמקובל לומר שדבר שלא קבעו בו חכמים מידת הרחקה מוגדרת, צריך להרחיק עד שימנע ההיזק.. בחוק הנוהג כיום במדינת ישראל ישנו איסור עישון במקומות ציבוריים אבל אין כיום חוק מוגדר לגבי בתים משותפים. לגבי חוזה שכר הדירה, אם רוצים לבטלו באמצע תקופת החוזה יהיה צורך להוכיח בבית דין שבגלל העישון הדירה לא ראויה למגורים כדרך שראויות דירות רגילות למגורים -והדברים צריכים להתברר בבית דין. אם כלו כל דרכי השלום, ניתן לפנות בתביעה לבית דין לעניני ממונות. (לעיון שו"ת אגרות משה חושן משפט ב' יח. שו"ת ציץ אליעזר חלק טו סימן לח.)