• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

אמונה בתורה

הרב אוריאל טויטו

י"ח אב תשפ"ב
שאלה
שלום, כיצד ניתן לדעת שאכן אירע מעמד הר סיני? ישנה טענה מפורסמת שהייתה עדות של מיליונים בשונה מדתות אחרות. אך היהדות היא לא היחידה, ישנם שבטים אינדיאנים שטוענים שאל בשם "וואקן טנקה" התגלה מול כל השבט! איך ניתן לומר שכל אותם אנשים משקרים, הרי מדובר על עדות של רבים. וגם בנצרות. הם טוענים שישו האכיל וריפא אנשים אנשים בשימוש בניסים שאלפי אנשים ראו? גם אותן אמונות טוענות שהדבר מועבר מאב לבן ושאם מישהו במהלך ההיסטוריה היה מזייף אותן אף אחד לא היה מקבל. תודה מראש
תשובה
שלום לך, אכן ריה"ל בספר הכוזרי עומד על כך, שמעמד הר סיני היה אל מול אומה שלמה, שאחר כך העבירה את מה שראתה מדור לדור, וכך מליוני בני אדם קיבלו את המסורת הזו, במקומות שונים ובמשך תקופה ארוכה, בקבלה הדומה לראה עיניים. האמת שהוא צודק. אין שום דת בעולם שיש לה מסורת מוצקה של מליוני בני אדם [=אגב, על המסופר בתנ"ך מעידים גם המוסלמים וגם הנוצרים], כמו שיש לסיפור מעמד הר סיני. הנוצרים מעולם לא טענו שמיליונים ראו כיצד ישו ימ"ש מרפא חולים או עושה ניסים. יש מיליונים שמספרים ששמעו או שקראו על זה. אבל מיליונים שראו - ממש אין. וזה כל ההבדל. גם הסיפורים על השבט אינדיאני לא ממש משכנעים. לשבטים הללו אין מסורות ברורות, ואין שום עדות על כך שהסיפור הזה לא הומצא בשלב כל שהוא. אלו שבטים שחיו במקומות נדחים, ולא היה להם קשר עם העולם התרבותי, ולכן גם אין אצלם עדות ברורה על מה שהתרחש. מכל מקום ודאי שאין לקבל סיפורי בדים על תגליות, שאיש לא ראה ואיש לא שמע עליהם, גם אם המספר טוען שרבים ראו אותן. עובדה שאף אחד לא ידע על ההתגלויות הללו עד היום. מה שאין כן ביחס למעמד הר סיני, שאכן העולם התרבותי כולו [=כולל האיסלם והנצרות] מאשרים שאירוע אכן התרחש. אני בטוח שלא הייתה מוכן ללכת להתרפא אצל רופא שיש שמועת שהייתה לו התגלות לפני איזה שבט נידח, ובה נאמר לו כיצד לרפא מחלה קשה. וכשזה נוגע לעבודת האלוקים - אז כן? אתמהה. בברכה אוריאל טויטו