• משחקים והימורים

משחקי אסטרטגיה - האם יש עניין של הונאת דעת?

הרב יהודה אודסר

י"ח אלול תשפ"ב
שאלה
שלום הרב היקר, ישנם משחקי אסטרטגיה רבים שלפעמים על מנת לנצח דרוש לבצע בהם דבר שנקרא "פייק", כלומר זיוף של פעולה המצביעה על תובנה מסוימת אך ביצוע של מהלך אחר לגמרי במשחק. כמובן שלא ניתן לזייף לגמרי את המהלך שיטעה את היריב, אלא רק לתת לו סימנים שכתוצאה מהם הוא יגיע לתובנה השגויה (ואם הוא מנוסה מספיק הוא יצפה לכך). הסימנים אינם מילים אלא פרטים קטנים ששחקן מנוסה שם לב אליהם. אני בטוח שהעניין הזה תקף על משחקים רבים, משחקי קופסא, קלפים וכנראה שגם משחקי מחשב. אשמח לשמוע את עמדת התורה בעניין
תשובה
אם צורת המשחק וכללי ההתנהגות שציינת ידועים לכל משתתפי המשחק -נראה לענ"ד שאין בעיה. יש עניין נוסף שחסידים ואנשי מעשה היו נזהרים מלעסוק במלאכות שיש בהם דברים שיכולים להשפיע על נפש האדם המשחק עצמו. העמדת פנים וכדו' יכולים להשפיע על האדם. דומה שיש אולי רמז במאמר חז"ל: "אי אפשר לעולם בלא בסם ובלא בורסקי, אשרי מי שאומנותו בסם, ואוי לו מי שאומנותו בורסקי" ( קידושין דף פ"ב:)