• שאלות כלליות

שמירת העיניים ודיבור שלא לצורך עם אשה זה איסור דאורייתא?

הרב חגי לרר

י"א אלול תשפ"ב
שאלה
שמירת עיניים וקשר דיבור שלא לצורך עם אשה זה גדר ‏או משהו שלעצמו אסור מהתורה
תשובה
שלום וברכה, כתב הרמב"ם (פכ"א מאיסו"ב הל' א-ב) "… ואסור לאדם לקרוץ בידיו וברגליו או לרמוז בעיניו לאחת מן העריות או לשחוק עמה או להקל ראש, ואפילו להריח בשמים שעליה או להביט ביפיה אסור, ומכין למתכוין לדבר זה מכת מרדות" משמע שסתם הסתכלות או דיבור של קלות ראש זה איסור דרבנן. אך מראשוים אחרים משמע שיש בזה איסור דאורייתא. וכך פסק השו"ע - אהע"ז סי' כא סעי' א. (זו ההבנה הפשוטה בדבריהם למרות שיש אחרונים שנקטו שאף הם סוברים שזה איסור דאו') . לעומת זאת , ר' יונה סובר בכמה מקומות שזה איסור דאורייתא הובאו דברי בבית שמואל על השו"ע. אך כתבו הרבה אחרונים ובתוכם המשנה ברורה(סימן עה ס"ק ז) שכל הסתכלות להנאה יש בזה איסור תורה. ואפשר לומר שגם לרמב"ם אם מסתכל לשם הנאה וזנות יש בזה איסור דאורייתא. אך המשנ"ב מוסיף וכותב ראיה בעלמא לפי תומו - מותר. וגם בזה יש להיזהר. ולכן נראה לומר שדיבור או הסתכלות שיש בה הנאה ומביאה לידי הרהור - הזה אסור וקרוב לומר לדעת כולם שזה איסור דאו'.