• שבת ומועדים
  • תשעה באב ועשירי באב

ישיבה על כסא בעבודה בתשעה באב

הרב נועם דביר מייזלס

י אב תשפ"ב
שאלה
האם מותר למי שנצרך לעבוד בתשעה באב, לשבת על כסא לפני חצות היום. למשל, עובדי מערכת הבריאות שחלק מעבודתם מול מחשב או בענייה לטלפונים, או שצריכים לשבת על כסא כדי לשוחח עם מטופל או להאכיל אותו? וכן מוקדנים או פקידים במשטרה, מכבי האש ועוד נותני שירותים חיוניים (רווחה, עירייה, חברות המים והחשמל).
תשובה
כיון שמדובר בעבודות חיוניות, וזהו חלק מהעבודה התקינה, של העובדים בבתי חולים, במוקדי משטרה וכדומה - הדבר מותר גם לפני חצות היום. מקורות: אכן אין לשבת על כסא בתשעה באב, כדין אבל כל שבעה (ב"י ושו"ע תקנ"ט סע' ג", מ"ב שם סק"י). איסור זה נוהג עד חצות היום למנהג בני אשכנז היוצאים ביד רמ"א (שם ובמ"ב שם סקי"ב), ואילו לבני ספרד עד זמן מנחה (ב"י ושו"ע שם). אולם כאשר יש צורך לשבת, שלא לצורך תענוג אלא לצורך חיוני, יש להקל, כגון עבודה בבתי חולים, אין לשנות מהסדר הרגיל (אע"פ שאין בדבר פיקוח נפש), כדי שהמקום יתנהל על הצד הטוב ביותר, מעין הנהוג להקל בישיבה באוטובוס מטעמי בטיחות (ראה שו"ת רבבות אפרים ח"א סי' שפ"ב, וספר טעמא דקרא בשם החזו"א). בשורות טובות,