• שבת ומועדים
  • תשעה באב ועשירי באב

עבודה בתשעה באב וברכה בכסף

הרב נועם דביר מייזלס

י אב תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב, 1. באם נדרשתי להתחיל ניסוי במעבדה בתשעה באב, האם מותר? 2. האם מותרת העבודה מהבית אחרי חצות (עבודת מחשב). 3. האם יש ברכה בכסף? בתודה מראש.
תשובה
1. אם יש בדבר צורך חיוני או שיש חשש שיפטרו אותך מהעבודה, מותר. 2. אחרי חצות מותר מעיקר הדין, אך ראוי להחמיר כדי לא להסיח דעת מהאבלות. 3. כתוב בשו"ע שאין בכסף ברכה, והיינו דוקא אם קובע עצמו למלאכה זו ומסיח דעתו מהאבלות. מקורות: מבואר בשו"ע (תקנ"ד סע' כ"ב-כ"ד) ע"פ הגמ' בתענית, שיש איסור מלאכה בתשעה באב, אפילו בזמן שהמלאכה מותרת (מ"ב שם סקמ"ט וכה"ח סקי"א), אינו רואה סימן ברכה מאותה מלאכה, אם קובע עצמו עצמו לאותה מלאכה ובעקבות כך מסיח דעתו מהאבלות. ומה שאינו רואה ברכה, הכוונה מותן מעות שמרויח מאותה מלאכה (מ"ב סק"נ, וכה"ח י"ב). ואחרי חצות לא נהגו איסור (רמ"א שם כ"ב), אולם ראוי להחמיר כדי שלא יסיח דעתו מהאבלות וגם אינו רואה סימן ברכה כאמור לעיל (שו"ע ומ"ב שם). בשורות טובות,