• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

מעמד האשה - שלום בית גם לאשה?

הרב ש. יוסף וייצן

ב אלול תשפ"ב
שאלה
בענין הסוטה, הקב"ה מוכן ששמו יימחק שיהיה שלום בית בין איש לאשתו וזה מדהים! אם שלום בית כ"כ חשוב אז למה יבם נשוי מותר לכתחילה (ואף מצוה?) לייבם את ייבמתו. כשברור שזה יגרום צער נוראי לאישה וקרוב לוודאי יפרק את הבית. (האשה בדרך כלל נשארה עם בעלה רק בגלל שהיא לא יכלה לפרנס את עצמה - אפילו אם היא הרגישה בגידה קשה) זה גם גורם לקנאה ושנאה בין היבמות. אז איך יש רבנים במשך הדורות אפילו במאה ה 20 (כמדומני - לא בארץ) שעודדו מצב כזה? למרות העצה ההוגנת של קטטה? אולי אני טועה? אני מקוה שכן. האם מצוה יכולה לגרום כ"כ הרבה צער? אני לא מתכוונת לאשה שהסכימה לכתחילה - ואני גם לא מאמינה שיש כזאת. זה נגד הטבע של בני אדם. מצד שני למדתי שמי שחלילה גורם לפרק בית אין לו כמעט אפשרות לכפרה, אם כ"כ חשוב שלום בית אז איך זה מסתדר עם המצב הנ"ל? אני די מבולבלת!
תשובה
שלום רב כפי שאת כתבת בזמן התורה המצב הוא שאישה ללא בעל היא בחוסר אונים מבחינה כלכלית. יש כאן מצווה של תורה לקחת אחריות על אשת אח. בתורה מדובר על העקרון שהאח צרך לדאוג לאשת אחיו. הדאגה היא כל כך גדולה עד כדי כך שצרך גם לקחת אותה כאישה. ודאי שבמקום שלא מתאם ולא רצוי יתנו לו עיצה ההוגנת לו. ודאי שהתורה לא מעודדת הפרת שלום בית. אם יש אישה אחרת שעלולה להפגע לא עושים מצווה על חשבון פגיעה באחר. כל טוב