• גזל ונזיקין

ביטול הזמנה של אוכל

הרב נועם דביר מייזלס

ג אלול תשפ"ב
שאלה
בס"ד שלום הרב, היתי אמורה להתארח בשבת אצל חברה. היא אמרה שהיא תבשל ואנחנו נחזיר לה כסף. ביום חמישי לא הרגשתי טוב ונאלצתי לבטל את הגעתי לצערי. האם הלכתית אני מחויבת להחזיר לה כסף?
תשובה
שלום וברכה. צריך לשלם לה על האוכל. מקורות: מדין שכירות פועלים, כמבואר בשו"ע חו"מ (סי' של"ג ח'), שאינו יכול לומר לו טול מה שעשית בשכרך, דדוקא באמר "עשה כלי פלוני ואקחנו ממך" פטור מלקחתו, וכיון שהכלי אינו נקנה בדיבור, אינו חייב לשלם אלא רק מה שהפסיד מדינא דגרמי (נתיבות שם סקי"ד, חזו"א ב"ק סי' כ"ג סקל"ה), אך בנידון השאלה שביקשתם ממנה שתבשל אוכל ותשלמו לה, חייבים לשלם על ההזמנה, אפילו אם לא נגרם הפסד בביטול ההזמנה ואף אם ביטול ההזמנה היה מחמת אונס (שו"ע ואחרונים שם). בברכה נאמנה,