• שאלות כלליות

תפילין.

הרב חגי לרר

י"ז אלול תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב. האם להניח תפילין כדי לעשות את המצווה או כדי להשתוות את עצמינו לאלוקים?
תשובה
שלם וברכה. ראשית, אנחנו מקיימים מצוות כי הקב"ה ציווה אותנו. אנו מקבלים שכר בעולם הבא על קיום המוצצות. וזו זכות שעשה עימנו הקב"ה שנתן לנו הרבה מצוות כדי שנקיימן ויתרבו לנו הזכויות והשכר. מעבר לכך , כל מצווה שנתן לנו הקב"ה היא מתקנת אותנו בדבר מסויים. יש משמעות ומטרה בכל מצוווהה והן לא סתם אוסף של מטלות שנתן לנו הקב"ה רק כדי שנעשהה את רצונו. ולכן קיום המצוות צריך להעשות בשמחה כיוון שזה לטובתינו. אין אנו יכולים באמת להשוות את עצמנו לקב"ה . לנו יש גוף ולקב"ה אין גוף. אין הקב"ה מקיים מצוות בפועל אלא לדוגמא בתפילין שכתוב שאף הקב"ה מניח תפילין- הכוונה היא פנימית ועמוקה. שיש לקב"ה קשר מיוחד עם עם ישראל. ומי כעמך ישראל גוי אחד בארץ. כמו שהקשר בין עמ"י לקב"ה בא לידי ביטוי בתפילין. אך אומרים חז"ל וכן מובא ברמב"ם שעל ידי חיקוי המידות הטובות שכך הקב"ה כביכול נוהג, כך נוכל להידבק כמה שיותר בקב"ה. בפנימיות. וכך כותב הרמב"ם בהלכות דעות פרק א':"מצות עשה על כל איש ישראל ללכת בדרכי ה', ולהיות גומל חסדים ובעל מידות מתוקנות, שנאמר: "וְהָלַכְתָּ בִּדְרָכָיו". וכך למדו חכמים בפירוש מצוה זו: מה הוא נקרא חנון – אף אתה היה חנון, מה הוא נקרא רחום – אף אתה היה רחום, מה הוא נקרא קדוש – אף אתה היה קדוש. וחייב אדם להנהיג עצמו במידות אלו, ולהידמות אליו יתברך כפי כוחו" שנזכה לקיים את מצוות ה' בשמחה ובאהבה, בדבקות עילאה, ושנזכה להידבק במידותיו של הקב"ה. ברכה והצלחה וכל טוב.