• תורה, מחשבה ומוסר
  • לשון הרע

רכילות

הרב אביעד תפוחי

י"א תשרי תשפ"ג
שאלה
שלום הרב, הבנתי שרכילות זה לדבר על אנשים סתם, אולם מה זה כולל? האם כל דיבור סתמי על אדם אחר נחשב לרכילות, ואסור? לדוג אם אני מספרת לחברה שלי שראיתי מישהי אתמול ברחוב זה רכילות? או אפילו סתם לספר על מישהי שאחותה התחתנה זה רכילות? תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה, נצטט את דברי החפץ חיים (בשם הרמב"ם ועוד. רכילות פרק א, הלכה א) ואז הדברים יהיו יותר בהירים: "איזהו רכיל? זה שטוען דברים מזה לזה, ואומר 'כך אמר פלוני עליך, כך עשה לך פלוני, כך וכך שמעתי עליו שעשה לך או רוצה לעשות לך' דהיינו שיש הבדל בין לשון הרע ורכילות- בלשון הרע המספר מדבר בגנותו של שמעון, דהיינו שמספר לראובן דברים רעים על שמעון ברכילות המספר לא מדבר בגנותו של שמעון, אלא מעביר לראובן מידע מה אמר עליו שמעון או מה רוצה לעשות לו אף שאינם דברים רעים, כי בסופו של דבר זה עלול לגרום לריחוק ושנאה ביניהם. יש לשים לב שלא מדובר בדברים סתמיים בלבד, אלא דברים שעלולים לעורר לבסוף מדנים וכעס (עיין היטב בבאר מים חיים אות ד בסופו). בהצלחה רבה.