• גזל ונזיקין

השאיל קלרינט וחבר שלישי הזיקו

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ג תשרי תשפ"ג
שאלה
שלום הרב, לחבר שלי יש קלרינט, ניגנתי בהסכמתו בקלרינט ואז חבר שלישי בעט בקלרינט כי זייפתי. נשבר חלק בקלרינט מי צריך לשלם?
תשובה
שלום וברכה. ככלל שואל חייב באונסים, אך כיון שהמזיק צריך לשלם על היזקו, המשאיל יכול לתבוע אותו ישירות. אם יש לכם מחלוקת בפרטי המקרה, תפנו לבי"ד במקומכם. מקורות: ראה שו"ע (חו"מ ש"מ א') ששואל חייב באונסים כיון שכל ההנאה שלו. עם זאת יש אופנים רבים שהשואל אינו חייב באונסים, כגון שהמשאיל ידע שהחבר השלישי עלול להזיק, וכן במציאות שהנזק אירע בפשיעת המשאיל (שם סע' ג'). בנידון השאלה, כיון שהמזיק חייב לשלם, לכן השואל יכול לפנות ישירות למזיק, כדין שעבודא דר' נתן, הואיל ונוצר שיעבוד ישיר בין המזיק למשאיל (כמבואר בשו"ע חו"מ סי' פ"ו, וקצות שם סק"א), והמזיק אינו יכול לומר למשאיל, איני בעל דברים שלך. ברכה והצלחה,