• חתונה ושבע ברכות

הצטרפות לשאלה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ד תשרי תשפ"ג
שאלה
מזדהה עם כותבת השאלה והתאכזבתי מאוד מהתשובה :( אשמח להבין מה הבעיה שהכלה תשבור גם את הכוס, בנוסף וביחד עם החתן? לא שינוי של המסורת ומה שהיה אלא רק תוספת שמבטאת את השינוי (המבורך) שנעשה עם השנים במעמד ובמקומה של האשה, ואת העובדה שהיא מעוניינת להיות גם אקטיבית ביום החתונה שלה וגם להביע את הצער על מחסור המקדש.. ממש קשה לי עם זה שמצופה ממנה להיות כלכך פסיבית ועוד ביום משמעותי כזה
תשובה
שלום רב אני מזדהה עם השאלה והמצוקה. אולם דרך הפיוס והתיקון לדעתי מורכבת יותר. מבחינתי החיים בעיקרם אינם בבתי בראי ובפרהסיה אלא עיקרם בבתי גוואי ובמה שקורה בחדרים הפנימיים של החיים. מבחינה זו יש מעלה לאישה שהיא מחד יכולה להתעסק עם העולם החיצוני וזה לא יפיל אותה. לכן אישה שמתעסקת עם יופי זה לא מפיל אותה . זה עושה התאמה בין הפנים לחוץ אצלה. לעומת האיש שמתעסק בדברים חיצוניים הוא עלול לנפילות. ודווקא משום כך האיש כדי לתקן עצמו צריך הרבה מעשים בכדי להיות מחובר לקודש. המצוקה של הנשים מזכירה את המצוקה של הירח שאמרה בפני הקב"ה מפני שאמרתי דברים ראויים אתה ממעט אותי. על כך במדרש רואים שהקב"ה נותן לירח מספר דברים שאין לשמש. אולם הפיוס לא נעשה על ידי זה שהירח חוזר להיות גדול כמו השמש. דרך הבנין הוא לא בכך שהאישה תעשה מה שעושה האיש. עלינו להיות יצירתיים ולייצר עולם מלא ומופלא שהוא עולם רוחני אולם הוא עולם נשי. העולם הזה הוא עולם צנוע יותר שאין לו צורך להיות ברשות הרבים. את צודקת שמנהגי ישראל שהיו בעבר נוצרו על בסיס צורת חיים אחרת. אנו בעולם מתוקן יותר בו המקום הנשי תופס מקום חשוב וזה תיקון גדול לכולנו. אני גם מאמין שהתיקון השלם הוא כשהירח יחזור להיות כמו השמש והקב"ה לא יצטרך לומר "לכי מעטי את עצמך". אולם המעבר לתיקון זה הינו מעבר מדורג ומושכל שצריך לנבוע רק מנפש נקיה טהורה שאינה מחשיבה את החוץ אלא מחשיבה את הפנים. אני בנתיים במקום שנזהר מלחדש כנגד מה שהיה נהוג. לדעתי אם המנהג שבחופה האיש הוא היה השובר אז זה נקרא שינוי מנהג. לא מדובר על מנהג הלכתי אלא מנהג קהילות. בארץ ישראל נהגו שאת הכלה מלוים לחתונה אם הכלה ואם הכלה. בארצות הברית התפתח מנהג אחר שבו ההורים מלווים את הכלה. בהתחלה מבחינתי מי שהיה עושה כמנהג שהתפתח בארה"ב מבחינתי היה נחשב כמשנה מהמנהג. אולם עתה כשהמנהג של ארה"ב התפשט בציבור שלנו אני לא יכול להתנגד לכך. למרות שמבחינה עקרונית אני אוהב יותר את המנהג של ארץ ישראל. כל טוב