• שאלות כלליות

מניין פועלים

הרב אליקים לבנון

א מרחשון תשפ"ג
שאלה
אנו בית כנסת ספרדי בצפון ת"א עם מניין מצומצם 10 עד 12 מתפללים ולעיתים גם לצערנו ללא מניין. אנו מתחילים תפילת שחרית (ותתפלל חנה) בד"כ ב 06:00 ומסיימים ב 07:00 בתקופה זו הנץ יוצא מאוחר, ואם נתחיל ב 06:00 אנו מקדימים אותו ברבע שעה. הבעיה היא שבמניין שלנו ישנו פועל אחד שחייב לעזוב ב 07:00, כך שאם נתחיל מאוחר יותר, כמו 06:15, הוא יפסיד חלק מהתפילה, ואם הוא יעזוב את המניין, יתכן שלא נוכל להתפלל במניין. מצד שני, אם נתחיל להתפלל ב 06:00 זה לא מסתדר עם ההלכה. בבעיה חמורה יותר משום שהמתפלל הפועל חייב לומר קדיש. אני רוצה להדגיש כי אנו מגובשים מאוד, ונעשה הכל לשמור על המניין שלנו. שאלתי היא: האם אנו יכולים להיחשב כמניין פועלים (למרות שיש פועל אחד) ולהתחיל את התפילה ב 06:00? או להכריח את המתפלל (הפועל) להפסיד חלק מהתפילה וקדישים אם נתחיל מאוחר יותר (06:15)? בברכה, זמיר.
תשובה
שלום. השאלה רלוונטית למחר, חמישי, ולשישי. אפשר להתחיל ב600. ביום ראשון, שעון חורף, אין בעיה.