• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

בחירה בשכל

הרב אוריאל טויטו

ט"ז מרחשון תשפ"ג
שאלה
שלום לרב, האם יש לאדם בחירה מה לחשוב? אני מתכוון בדעותיו? האם יש לאדם בחירה חופשית איך לתפוס את העולם רציונאלית, לנתח את המציאות? מחד גיסא, הרמב"ם בשמונה פרקים (פ"ב) אומר שיש לאדם בחירה גם בחלק השכלי, ואני לא מצליח להבין מדוע ואיך? בנוסף, גם יש תשובה של הרדב"ז שאונס בדעות - הוא אונס, אז יש בחירה או אין?
תשובה
שלום לך, הבחירה שיש לאדם, בין בדעות ובין במעשים, מתחילה מיכולת החשיבה שהקב"ה נטע באדם, שמאפשרת לו לבחון כל דבר, ולהחליט איזה דעות לאמץ ואיזה לדחות. זה נכון שהאדם מושפע מהסביבה בה הוא חי וגם מהחינוך שאותו קיבל, אבל עקרונית, הוא יכול לערער גם על הנחות היסוד הללו, ולבחור את דרכו. זה דורש עמל מצד האדם, לשבת ללמוד, להתייעץ ולחשוב, אבל תמיד החירות היא מתנה שניתנת לאדם תמורת הרבה עמל ומאמץ. ומי שלא מוכן להתאמץ יאבד את חירותו הרוחנית, ולבסוף גם את זו החומרית. אכן הגאון הרדב"ז בתשובה, כתב שפעמים שלבו של האדם אונס אותו לקבל דעה מסוימת. אבל זה לא סותר את העובדה שיש לאדם בחירה. גם בתחומי חיים אחרים, פעמים שהבחירה מוגבלת מכמה צדדים, ועדיים נותר לאדם מרחב גדול לבחור בתוכו. בברכה אוריאל טויטו