• מדינת וממשלת ישראל

התנתקות מהמדינה?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ח תמוז תשס"ה
שאלה
1.אנחנו רואים שהמדינה לצערינו הרב מתנתקת מערכיה הדתיים והלאומיים, האם קיים קו אדום שבו נצטרך להתנתק מהמדינה? אם כן, מהו אותו קו אדום? אני מרגיש שהקו האדום מתקרב.. 2. אני ברוך ה’ לומד בחופש האם לימוד תורה עדיף על פני השתתפות פעילה במאבק? 3. יש לנו 2 גדולי דור שפסקו שצריך לסרב פקודה, איך ייתכן שרבנים גדולים אחרים מורים הלכה בניגוד לדעתם?
תשובה
לא המדינה מתנתקת אלא ההנהגה הזמנית החולפת היא אמנם מתנתקת מערכי התורה וקדושת הארץ. אבל לעומת זה הציבור הדתי הולך ומתחזק והולך וגדל. והציבור הוא המדינה. אם אתה לומד תורה תמשיך ללמוד וכאשר תיהיה פעילות מיוחדת במאבק למען א"י וישובה תשתתף בה. גם אני לא מבין איך אפשר לפסוק אחרת שכן זה איסור גמור של תורה לעקור ישובים יהודיים בארץ ישראל. וגם לחלוק על גדולי התורה שפסקו כך.