• גזל ונזיקין

טלפון לא כשר בישיבה

הרב יהודה אודסר

כ"ו מרחשון תשפ"ג
שאלה
אני נמצא בכולל שדורש שיהיה רק טלפונים כשרים. למעשה יש לי טלפון לא כשר אבל יש בו רק sms בשביל צרכים אישיים. אין גלישה או עוד אפליקציות. השאלה האם מותר לי לקבל את המלגה שהכולל נותן (דתות ועוד 200 ש"ח) או שזה גזל. וכן האם מותר לי להטעין את הטלפון מחשמל הישיבה. סביר להניח שהם מודעים שיש טלפונים לא כשרים למרות דרישתם. תודה.
תשובה
ישנו כלל גדול בדיני ממונות: "בדבר שבממון תנאו קיים" אדם שמתנה תנאי בדיני ממונות , תנאי זה מחייב. בנידון שלך הנהלת הכולל/ראש הכולל מתנים תנאי לנתינת המילגה וזה מחייב. אבל, יש לדון מה כוונת התנאי, ומי שמוסמך לפרש אותו זה ראש הכולל/מנהל. אני הייתי ממליץ לשאול אותם אני סמוך ובטוח שהם יעריכו את השאלה הכנה שלך